De protesten tegen het regime van de Syrische president houden nu ruim 7 weken aan. Volgens mensenrechtenorganisaties vielen bij de onlusten al meer dan 500 doden en worden duizenden vastgehouden.

Vandaag is uitgeroepen tot 'Vrijdag van Ongehoorzaamheid'. In heel het land zijn protesten aan de gang. Duizenden trekken door de straten in onder meer Idlib, de kuststad Baniyas, Deraa en Damascus. De betogingen zouden volgens ooggetuigen allesbehalve vreedzaam verlopen.

In Damascus kwam het tot steengevechten en zetten de troepen van de president traangas in. Ook Deraa ligt onder vuur. Daar zouden de veiligheidstroepen, volgens mensenrechtenactivisten, de laatste 10 dagen een echt bloedbad hebben aangericht. Volgens de overheid werden enkel gewapende bendes geviseerd die de lokale bevolking terroriseerden. Op amateurvideo's daarentegen zou te zien zijn hoe ongewapende betogers worden neergeschoten en aan hun lot worden overgelaten.

Oppositieleider Riad Seif zou vandaag tijdens betogingen zijn opgepakt, aldus zijn dochter. Over zijn lot is verder niets bekend.

De Verenigde Staten blijven de Syrische leider aanmanen te stoppen met het geweld. Een team van de Verenigde Naties wordt binnenkort in Deraa verwacht om de situatie van dichtbij te beoordelen. (Belga/INM)

De protesten tegen het regime van de Syrische president houden nu ruim 7 weken aan. Volgens mensenrechtenorganisaties vielen bij de onlusten al meer dan 500 doden en worden duizenden vastgehouden. Vandaag is uitgeroepen tot 'Vrijdag van Ongehoorzaamheid'. In heel het land zijn protesten aan de gang. Duizenden trekken door de straten in onder meer Idlib, de kuststad Baniyas, Deraa en Damascus. De betogingen zouden volgens ooggetuigen allesbehalve vreedzaam verlopen. In Damascus kwam het tot steengevechten en zetten de troepen van de president traangas in. Ook Deraa ligt onder vuur. Daar zouden de veiligheidstroepen, volgens mensenrechtenactivisten, de laatste 10 dagen een echt bloedbad hebben aangericht. Volgens de overheid werden enkel gewapende bendes geviseerd die de lokale bevolking terroriseerden. Op amateurvideo's daarentegen zou te zien zijn hoe ongewapende betogers worden neergeschoten en aan hun lot worden overgelaten. Oppositieleider Riad Seif zou vandaag tijdens betogingen zijn opgepakt, aldus zijn dochter. Over zijn lot is verder niets bekend. De Verenigde Staten blijven de Syrische leider aanmanen te stoppen met het geweld. Een team van de Verenigde Naties wordt binnenkort in Deraa verwacht om de situatie van dichtbij te beoordelen. (Belga/INM)