Protesten barsten los in Xinjiang, Peking en Shanghai na dodelijke brand

Protesten in Urumqi, Xinjiang op 26 november 2022. © Reuters
Rafael Porto Carrero

Er zijn protesten uitgebroken in China’s uiterst westelijke regio Xinjiang en in Peking, de hoofdstad van het land, rapporteert Reuters. Ondertussen duiken ook beelden op van betogingen in Shanghai.

In de hoofdstad van Xinjiang, Ürümqi, gingen vrijdagavond massa’s mensen de straat op en scandeerden “Beëindig de lockdown!” en balden hun vuisten in de lucht. Een dodelijke brand had daar op donderdag de woede aangewakkerd over de langdurige covidlockdown volgens video’s die vrijdagavond op Chinese sociale media circuleerden.

Daarbij vielen zeker tien doden en negen gewonden weet het Duitse persagentschap DPA. Op sociale media hekelden bewoners dat de strenge coronamaatregelen de hulpdiensten belemmerden bij de blus- en reddingswerken, en dat de evacuatie van de bewoners bemoeilijkt werd door vergrendelde deuren in het gebouw.

Lees verder onder de tweet (de video is niet voor gevoelige lezers)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op video’s was te zien hoe mensen op een plein het Chinese volkslied zongen met de tekst “Sta op, zij die weigeren slaven te zijn!”, terwijl anderen schreeuwden dat ze wilden worden bevrijd van de opsluiting.

Reuters verifieerde dat de beelden werden gepubliceerd vanuit Ürümqi, waar veel van de 4 miljoen inwoners onder een van de langste opsluitingen van het land hebben geleden en hun huizen niet mogen verlaten gedurende 100 dagen.

Op social media circuleren ondertussen ook beelden van kleinere betogingen in Shanghai. Niet toevallig rond Urumqi road. ‘Treed terug Communistische Partij’ weerklinkt het luid volgens verschillende bronnen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De coronacijfers in China liggen recordniveau sinds de start van de pandemie. De gezondheidscommissie meldde zondag meer dan 39.000 nieuwe besmettingen, het vierde record op rij. Peking blijft intussen vasthouden aan zijn strenge zerocovidbeleid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content