Protest tegen winst extreemrechts in Slovakije

08/03/16 om 04:22 - Bijgewerkt om 04:22

In Slovakije zijn maandagavond duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de verrassend goede score van de extreemrechtse partij Ons Slovakije bij de parlementsverkiezingen van zaterdag.

Protest tegen winst extreemrechts in Slovakije

Betogers in Bratislava © AFP

In hoofdstad Bratislava kwamen naar schatting tweeduizend mensen op straat en ook in Banska Bystrica, de woonplaats van de extreemrechtse leider Marian Kotleba, protesteerden honderden mensen.

De 38-jarige LSNS-leider Kotleba werd in het verleden al verschillende keren aangeklaagd voor fascistische en racistische uitingen, maar werd nooit strafrechtelijk vervolgd. Zijn partij kreeg 8 procent van de stemmen bij de verkiezing en veroverde zo 14 van de 150 zitjes in het parlement.

De sociaal-democratische partij Smer-SD van uittredend premier Robert Fico blijft de grootste partij in het parlement, maar verloor wel haar absolute meerderheid. President Andrej Kiska heeft Fico maandag belast regeringsvorming, die niet eenvoudig belooft te worden, aangezien negen partijen de kiesdrempel van 5 procent hebben behaald en dus deel zullen uitmaken van het parlement.

(Belga/RR)

Onze partners