Protest tegen toetreding kleindochter Mussolini tot EVP-fractie

Alessandra Mussolin © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De toetreding van Alessandra Mussolini, kleindochter van, tot de EVP-fractie in het Europees Parlement lokte heel wat protest uit. Ook Marianne Thyssen (CD&V) en Ivo Belet (CD&V) waren niet opgezet met haar komst.

De toetreding van de kleindochter van de voormalige Italiaanse dictator, Alessandra Mussolini tot de EVP-fractie in het Europees parlement heeft heel wat protest uitgelokt bij de christendemocraten. Ook Marianne Thyssen en Ivo Belet uitten hun ongenoegen “omwille van de uitspraken die ze deed in het verleden.” Dat schrijft De Standaard.

Bij de Europese verkiezingen van mei 2014 raakte Alessandra Mussolini, de kleindochter van de voormalige Italiaanse dictator Benito Mussolini, verkozen. Ze behoort tot Forza Italia, die deel uitmaakt van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP).

In juli al diende Mussolini haar aanvraag in om deel uit te maken van de fractie. “Op dat moment tekenden vijf landen bezwaar aan”, vertelt Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V) in de krant. Ook Marianne Thyssen sloot zich na verloop van tijd aan bij het verzet.

‘Criminaliteit is levenswijze voor Roemenen’

Belet zelf heeft geen probleem met haar als persoon. “Maar wel met enkele uitspraken die ze in het verleden deed.” Nadat een Italiaanse vrouw vermoord werd door een Roemeen zei ze in 2007: “Roemenen maken van criminaliteit een levenswijze.”

Mussolini, die geldt als een hevige aanhanger van Silvio Berlusconi, is niet opgezet met de hele heisa. “Ik ben in de EVP niet welkom vanwege mijn naam. De Duitsers willen duidelijk niet alleen beslissen over het Italiaanse stabiliteitspact, maar ook over wie er wel of niet verkozen mag worden in Italië.” Intussen maakt Mussolini deel uit van de fractie.

Partner Content