Protest tegen politiebrutaliteit

© Reuters

In New York protesteren manifestanten van Occupy Wall Street tegen politiebrutaliteit. In Antwerpen is de politie op zoek naar de initiatiefnemers van een betoging zonder vergunning.

ANTWERPEN: Politie op zoek naar Indignados

In Antwerpen hebben de Indignados zaterdag een protestactie gehouden hoewel zij daarvoor geen toestemming hadden van de politie en de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens. Enkele honderden Indignados daagden tussen 15.00 en 18.00 uur op de Groenplaats op.

De Antwerpse lokale politie noemde het verloop van de actie

“vreedzaam”, maar blijft wel op zoek naar de initiatiefnemers, die zich niet bekend wilden maken.

“Occupy Antwerp”, naar analogie met het succesvolle Amerikaanse voorbeeld “Occupy Wall Street’, werd door de politie niet meteen gezien als een veiligheidsrisico. Toch kon die geen toestemming geven voor het evenement aangezien de organisatoren nauwelijks contact met hen hadden opgenomen en er dus geen afspraken konden worden gemaakt.

Omwille van het geweldloze karakter van eerdere Indignadosacties elders, nam de politie zich voor om zaterdag niet in te grijpen zolang er geen grote problemen waren. Dat bleek uiteindelijk ook niet nodig.

“Het is allemaal erg vreedzaam verlopen”, zegt woordvoerster Veerle De Vries van de Antwerpse lokale politie. Of het verhaal nog een staartje krijgt, is niet meteen duidelijk. “We blijven de situatie op de voet volgen en proberen de initiatiefnemers nog te identificeren, al is dat bij dit soort bewegingen natuurlijk niet evident”, vervolgt De Vries.

Wat de mogelijke gevolgen voor de organisatoren kunnen zijn, valt moeilijk in te schatten.

De Indignadosbeweging, oorspronkelijk afkomstig uit Spanje, bestaat uit “misnoegde” mensen die “het niet langer nemen”. Daarmee wordt onder meer naar de graaicultuur bij banken en beleggers verwezen.

NEW YORK: Protest tegen politiebrutaliteit

In New York hebben 500 activisten van de Occupy Wall Street-beweging (OWS) betoogd tegen de “brutaliteit van de politie”. De manifestatie maakte deel uit van de nationale dag van protest tegen politiebrutaliteit.

“De politie verdedigt 1 procent”, stond er op een spandoek, verwijzend naar de slogan van de OWS, “Wij zijn de 99 procent”. Met die slogan klaagt de OWS de excessen aan in de financiële wereld en de groeiende ongelijkheid.

De manifestanten riepen ook “Hey, hey, hey, hoeveel kinderen hebben jullie vandaag gedood?”. Die slogan was populair tijdens de betogingen tegen de oorlog in Vietnam (1964-1975).

Eén van de manifestanten zei aan AFP dat hij ontgoocheld was over de lage opkomst. Veel politie was er wel. Die moest vermijden dat de manifestanten het verkeer verstoorden.

Vrijdag werden er een dertigtal personen opgepakt in New York, onder wie de intellectueel Cornel West, tijdens een betoging in Harlem met leden van de OWS. Cornel West, professor aan Princeton en verdediger van de burgerrechten, werd snel vrijgelaten.

Er waren enkele honderden betogers. Ze klaagden de omstreden politiepraktijk aan om mensen tegen te houden en te fouilleren op bezit van wapens.

De militanten van de OWS kamperen in Zuccotti Park, vlakbij Wall Street, in Manhattan. Ze betogen al zes weken, maar kampen nu met een lastige vijand, de winter. Vrijdag waren er al een hoop minder activisten vanwege de ijzige wind.

SYDNEY: Politie gaat confrontatie aan met betogers

De rellenpolitie heeft in Sydney een centraal plein ontruimd waar activisten al een week aan het kamperen waren. De manifestanten protesteerden tegen de hebzucht van bedrijven.

Meer dan 50 activisten werden opgepakt tijdens de ochtendlijke confrontatie. De manifestanten sloegen hun kampen op uit solidariteit met de Occupy Wall Street-beweging, die begon in New York en gelijkaardig protest uitlokte in de rest van de wereld. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content