Protest tegen geweld op vrouwen in Mexico: traangas, gewonden, arrestaties

Een manifestante aan het Nationaal Paleis

Vijftien politiemensen en vijf burgers zijn maandag gewond geraakt tijdens demonstraties op de Internationale Vrouwendag in Mexico-Stad, volgens het bulletin van het Openbaar Ministerie (OM).

Duizenden demonstranten marcheerden naar het Nationaal Paleis, waar president Andres Manuel Lopez Obrador uit schrik voor mogelijk geweld een hek omheen had geplaatst. Enkele activisten braken door het hek, waarop de politie traangas inzette om de demonstranten uiteen te jagen. Ook werden er vier persfotografen door de politie opgepakt. Zij waren onderweg om verslag te doen van de demonstraties, meldt één van hen op Twitter. Verder gaf een politie-officier tijdens de demonstraties het bevel om de protesterende vrouwen te arresteren. De man is inmiddels geschorst, aldus het Mexicaanse OM.

In heel Mexico werd massaal gedemonstreerd tegen het geweld op vrouwen. Feministische groepen eisen dat er een einde komt aan de moorden op en misbruik van vrouwen. In Mexico komen dagelijks tien vrouwen om het leven door geweld. Tijdens de coronacrisis zijn de meldingen van huiselijk geweld nog toegenomen.

In Mexico-stad hadden de vrouwen borden mee met namen van beschuldigde verkrachters en moordenaars.

De president werd dit keer speciaal geviseerd omdat hij de kandidatuur van Felix Salgado Macedonio ondersteunt voor het gouverneurschap van de staat Guerrero. De kandidaat-gouverneur is beschuldigd van verkrachting.

Partner Content