Propagandacampagne tegen IS in Raqqa: ‘Jullie einde is nabij’

Raqqa 'hoofdstad' van het IS-kalifaat © Reuters

In de Syrische stad Raqqa is de door de VS geleide coalitie gestart met een propagandacampagne tegen IS. Via pamfletten raadt ze de bevolking aan te vluchten.

De door de Verenigde Staten geleide coalitie heeft de bevolking van de Syrische stad Raqqa, de ‘hoofdstad’ van terreurgroep Islamitische Staat (IS), opgeroepen de stad te ontvluchten. Dat meldt de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde site Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

De coalitie zou vanuit vliegtuigen pamfletten verspreid hebben, waarin de bewoners worden opgeroepen om de stad te verlaten. Ook richt de coalitie zich rechtstreeks tot IS, met de boodschap dat hun “einde nabij is”.

Propagandacampagne tegen IS

Directeur Rami Abdel Rahmman bevestigt dat er dergelijke pamfletten werden verspreid en stelt dat ze deel uitmaken van een “propagandacampagne tegen IS”. Rahmane verklaarde ook dat er “informatie circuleert waaruit zou blijken dat Koerdische strijders met de steun van de coalitie een aanval tegen IS zouden plannen in Raqqa”, maar benadrukte dat die aanval nog niet voor meteen is omdat “Raqqa heroveren een enorme logistieke voorbereiding en brede steun onder de bevolking vergt”. Washington beschouwt de Syrische Koerden als de meest betrouwbare bondgenoot in de grondoorlog tegen IS.

Jihadistische groepen zoals IS maken geen deel uit van de wapenstilstand die eind februari werd ondertekend, zodat de vredesgesprekken tussen het regime van president Bashar al-Assad en de rebellen een kans zouden hebben.

Het Syrische conflict, dat nu vijf jaar aan de gang is, kostte al aan 270.000 mensen het leven. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content