Profiteert België van Duits-Israëlisch duel voor VN-zitje?

België is kandidaat om in 2019-2020 niet-permanent lid te worden van de VN-veiligheidsraad. Door de historisch beladen relatie tussen twee andere kandidaten, Israel en Duitsland, groeien de kansen voor België.

Duitsland en Israël zitten in elkaars vaarwater voor een zitje als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad voor de periode 2019-2020. Van dat historisch beladen duel zou België wel eens kunnen profiteren, dat als derde land van de Europese regio kandideert.

Duitsland zetelde de voorbije twee jaar reeds in de Veiligheidsraad, voor Israël zou aanwezigheid in het VN-gremium een primeur zijn.

Volgens de krant Jerusalem Post zorgt de samenvallende Duits-Israëlische kandidatuur voor politieke wrijvingen tussen Berlijn en Tel Aviv, maar dat wordt door de Duitse regering tegengesproken.

De VN-Veiligheidsraad bestaat uit vijftien leden. Naast de vijf permanente leden (VS, GB, Frankrijk, China, Rusland), die vetorecht hebben, worden jaarlijks vijf van de tien overige plaatsjes voor een lidmaatschap van twee jaar verkozen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content