Proces over geheime documenten gepland voor mei 2024, Trump kraait victorie

© Getty
Rudi Rotthier

Het proces tegen de voormalige VS-president Donald Trump over het meenemen van geheime documenten uit het Witte Huis zal in mei volgend jaar van start gaan. Dat heeft rechter Aileen Cannon vrijdag bekendgemaakt. De uitslag werd door het kamp Trump als een overwinning ontvangen, want men hoopt de zaak tot na de verkiezingen te kunnen verschuiven.

Het proces zal plaatsvinden voor een federale rechtbank in Fort Fierce in Florida.

De aanklacht tegen Trump, die in juni openbaar werd, las als een thriller. Trump zelf liet documenten verstoppen, hij loog tegen zijn advocaten, probeerde die advocaten ertoe te brengen te verwijderen wat belastend was. Uiteindelijk werd de gewezen president in verdenking gesteld voor 37 aanklachten, zoals het onwettig bezit van informatie over de nationale veiligheid, belemmering van justitie en het afleggen van valse verklaringen. Het ging veelal over documenten die hij volgens de wet bij zijn aftreden op 20 januari 2020 had moeten doorgeven aan de archiefdiensten van het land, voor veilige bewaring.

De gewezen president pleitte over de hele lijn onschuldig.

Dat hij de geheime documenten in zijn bezit had, argumenteerde hij op de meest uitlopende manieren. Hij had als president hun geheim karakter opgeheven (daar was geen bewijs van), hij mocht ze in bezit hebben, hij had nog geen tijd gehad om ze te sorteren, het was de fout van de verhuizers dat ze bij hem waren beland… Vroegere medewerkers argumenteerden dat hij gewoon graag belangwekkende documenten toonde aan bezoekers.

De openbare aanklager had gevraagd het proces in december te laten starten. De advocaten van Trump pleitten voor een proces na de presidentsverkiezingen van november 2024, waarvoor hijzelf kandidaat is. Het proces zal nu officieel plaatsvinden tijdens de campagne voor de voorverkiezingen, al is dat theoretisch. Ja, er zullen na het officiële begin van het proces nog primary’s plaatsvinden, maar als de peilingen kloppen, zal de nominatie tegen dan al binnen zijn voor Trump.

Op het eerste zicht heeft rechter Cannon, die in 2020 door Trump werd benoemd, de kerk in het midden gehouden met haar startdatum op 20 mei 2024.

Maar na de aankondiging van de datum was vooral gejuich te horen uit het Trumpkamp.

‘We zullen de tijd krijgen voor een eerlijk proces’, zei een van zijn advocaten.

Maar de reden van de vreugde lag wellicht elders.

Tot de officiële datum in mei zijn ettelijke zittingen gepland om probleempunten weg te werken. Het grootste probleempunt is de behandeling van de geheime documenten. Trumps advocaten en de aanklagers, laat staan de jury en het publiek, hebben in principe geen toestemming om vertrouwelijke informatie in te kijken. Er moet dus uitgemaakt worden wie wat mag weten.

Trumps advocaten redeneren dat ze tijdens die zittingen nog wel uitstel kunnen verkrijgen, waardoor het proces zodanig dicht bij de verkiezingen zal komen, dat het verdaagd moet worden. Want een officieuze regel van Justitie in de VS is dat een presidentskandidaat in de aanloop naar de verkiezingen met rust gelaten wordt. Officieus zou die sperperiode in augustus of ten laatste begin september ingaan.

‘Ik zou dergelijk uitstel kunnen verkrijgen in mijn slaap’, commentarieerde een expert op CNN.

De hoop van Trump en zijn campagneteam is dat ze het proces intussen kunnen gebruiken in de verkiezingen. Trump hamert er tijdens zijn campagnetoespraken op dat ‘achterbakse Joe’ (Biden red.) en het ministerie van Justitie ‘een heksenjacht’ tegen hem organiseren, maar dat men via hem eigenlijk zijn aanhang wil vervolgen. Met zijn verzet, beschermt hij zijn aanhang, argumenteert hij. ‘Achterbakse Joe zal falen’, liet een woordvoerster namens Trump weten na het bekendworden van de datum.

Als Trump opnieuw president wordt, kan hij zichzelf gratie verlenen.

En nog processen

Nog een element van vertraging kan worden dat Trump met meerdere processen geconfronteerd wordt, waarbij de onderscheidene rechtbanken hun timing op elkaar moeten afstemmen.

In het kort:

-in oktober van dit jaar moet in Manhattan een burgerlijk proces beginnen rond belastingfraude. Trumps bedrijf onderschatte de waarde van eigendommen als het op belastingen aankwam en overschatte hun waarde als hij onderpanden voor goedkope leningen nodig had.

-in januari 2024 staat opnieuw een burgerlijke zaak in Manhattan op het programma. Dit keer het vervolg van het proces rond E. Jean Carroll. Trump werd eerder veroordeeld voor laster en seksueel misbruik tegenover Carroll. Na dat vonnis had hij haar opnieuw beschimpt, waarna zij een hogere schadeloosstelling zoekt. Hij dreigde met een klacht tegen haar omdat zij sprak van verkrachting terwijl de jury de term verkrachting (volgens de bepalingen van New York) had verworpen.

-in maart 2024 gaan in New York een strafzaak van start naar aanleiding van het zwijggeld dat werd betaald aan pornoactrice Stormy Daniels. Bij die betaling zouden boekhoudkundige onregelmatigheden zijn gebeurd.

-dezelfde federale aanklager die de documentenzaak vervolgt, Jack Smith, zou eerstdaags ook een aanklacht tegen Trump indienen voor poging om de verkiezingsuitslag van 2020 te beïnvloeden. Dat heeft Trump zelf gemeld. Trump kreeg naar eigen zeggen een ‘target letter‘, een ‘doelwitbrief’, waarin hem werd gemeld dat hij het doelwit is van een onderzoek terzake. Doorgaans volgt na zo een brief snel een vervolging. Dit proces zou in Washington D.C. doorgaan. Jury’s in Washington D.C. zijn veel meer anti-Trump dan jury’s in Florida, waar de documentenzaak doorgaat.

-in Atlanta loopt een onderzoek op zijn einde dat ook draait rond inmenging in de verkiezingen. Het wordt waarschijnlijk geacht dat Trump ook in de staat Georgia voor een rechtbank zal moeten verschijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content