Op 17 augustus 2017 raast een bestuurder in een bestelwagen door de drukke Las Ramblas in Barcelona en doodt daarbij vijftien mensen, onder wie een Belgische vrouw. De 22-jarige dader vluchtte weg.

Een zestiende slachtoffer viel enkele uren later in Cambrils, bij een verijdelde aanslag door leden van hetzelfde netwerk. De slachtoffers werden ook hier van de weg gemaaid. In totaal vallen bij de twee aanslagen meer dan 150 gewonden.

De zes daders werden gedood door de politie. Op het proces worden daarom enkel drie handlangers berecht.

De 23-jarige Mohamed Houli Chemlal riskeert een celstraf van 41 jaar voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en bezit van explosieven. Hij overleefde de ontploffing in het huis waar de terreurcel explosieven maakte. Voor Driss Oukabir (31 jaar) is een celstraf van 36 jaar geëist, ook voor het lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De bestelwagen die werd gebruikt om mensen aan te rijden op de Ramblas werd onder zijn naam gehuurd. De 27-jarige Saïd ben Iazza riskeert dan weer een celstraf van 8 jaar. Hij was de eigenaar van een belwinkel die materiaal leverde aan de terreurcel. Hij wordt vervolgd voor samenwerking met een terroristische organisatie.

De jihadistische cel bestond uit acht jonge Marokkanen of mannen van Marokkaanse origine die gerekruteerd waren door imam Abdelbaki Es Satty. Volgens justitie hadden ze plannen voor 'verschillende grootschalige aanslagen met explosieven'. Doelwitten waren onder meer de Eiffeltoren in Parijs, de voetbalstadions van FC Barcelona en Real Madrid, het Alhambra van Granada en het attractiepark Port Aventura.

Bij de toevallige ontploffing van hun schuilplaats kwam imam Es Satty om het leven. Het bracht de overlevenden van de terreurcel ertoe de aanslagen van 17 en 18 augustus 2017 in Barcelona en Cambrils te improviseren.

Op 17 augustus 2017 raast een bestuurder in een bestelwagen door de drukke Las Ramblas in Barcelona en doodt daarbij vijftien mensen, onder wie een Belgische vrouw. De 22-jarige dader vluchtte weg. Een zestiende slachtoffer viel enkele uren later in Cambrils, bij een verijdelde aanslag door leden van hetzelfde netwerk. De slachtoffers werden ook hier van de weg gemaaid. In totaal vallen bij de twee aanslagen meer dan 150 gewonden. De zes daders werden gedood door de politie. Op het proces worden daarom enkel drie handlangers berecht. De 23-jarige Mohamed Houli Chemlal riskeert een celstraf van 41 jaar voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en bezit van explosieven. Hij overleefde de ontploffing in het huis waar de terreurcel explosieven maakte. Voor Driss Oukabir (31 jaar) is een celstraf van 36 jaar geëist, ook voor het lidmaatschap van een terroristische organisatie. De bestelwagen die werd gebruikt om mensen aan te rijden op de Ramblas werd onder zijn naam gehuurd. De 27-jarige Saïd ben Iazza riskeert dan weer een celstraf van 8 jaar. Hij was de eigenaar van een belwinkel die materiaal leverde aan de terreurcel. Hij wordt vervolgd voor samenwerking met een terroristische organisatie. De jihadistische cel bestond uit acht jonge Marokkanen of mannen van Marokkaanse origine die gerekruteerd waren door imam Abdelbaki Es Satty. Volgens justitie hadden ze plannen voor 'verschillende grootschalige aanslagen met explosieven'. Doelwitten waren onder meer de Eiffeltoren in Parijs, de voetbalstadions van FC Barcelona en Real Madrid, het Alhambra van Granada en het attractiepark Port Aventura. Bij de toevallige ontploffing van hun schuilplaats kwam imam Es Satty om het leven. Het bracht de overlevenden van de terreurcel ertoe de aanslagen van 17 en 18 augustus 2017 in Barcelona en Cambrils te improviseren.