Proces MH17 gaat door, maar publiek niet welkom omwille van coronavirus

© Belga Image

Het proces over het neerhalen van vlucht MH17 gaat volgende week maandag door. Nabestaanden, pers en belangstellenden zijn echter niet welkom omwille van het coronavirus. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag laten weten.

De rechtbank laat komende maandag weten wat de beslissingen zijn op de onderzoekswensen die zijn gedaan. Dat is via livestream te volgen. De eerstvolgende zitting hierna is begin juni.

Het proces is op 9 maart begonnen in het Justitieel Complex Schiphol. De rechtszaak heeft veel deelnemers en trekt grote belangstelling, onder meer van pers uit binnen- en buitenland. Om de zaak te kunnen volgen, is naast het complex een tijdelijk perscentrum gebouwd, waar honderden journalisten hun werk kunnen doen.

Drie Russen en een Oekraïner zijn de verdachten in de zaak. Zij zijn niet bij het proces aanwezig. De rechtszaak zal volgens de planning tot in 2021 duren. Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 met een Buk-raket uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Partner Content