Door slecht weer is de door het leger afgezette Egyptische president Mohamed Morsi niet naar de rechtbank in Caïro overgebracht, waar zijn proces voor het aanzetten tot het doden van manifestanten voortgezet werd. De rechtszaak is omwille van zijn afwezigheid uitgesteld tot 1 februari.

De legerhelikopter met Morsi aan boord kon niet opstijgen omwille van mist, meldt de Egyptische krant Al Ahram online op gezag van veiligheidschef Nasser El-Abd van Alexandrië.

Aanzet tot doden

Morsi staat samen met veertien andere leden van de Moslimbroeders terecht voor het aanzetten tot het doden van manifestanten aan het presidentiële paleis in december 2012. Het proces was in november begonnen, maar na tumult in de rechtbank verdaagd. Morsi had verklaard dat hij nog steeds de legitieme president van Egypte was.

Ook nu kwam het opnieuw tot gewelddadige confrontaties tussen veiligheidstroepen en Morsi-aanhangers. Er waren strenge veiligheidsmaatregelen getroffen voor de zitting.

Palestijnse Hamas

Tegen Morsi, in juni 2012 na de allereerste democratische verkiezingen in Egypte verkozen tot staatshoofd om een jaar later bij een legercoup afgezet te worden, lopen verschillende rechtszaken. Hij moet zich zo eind januari samen met 130 medebeschuldigden, onder wie leden van het Palestijnse Hamas en de Libanese Hezbollah, verantwoorden voor ontsnapping uit de gevangenis tijdens de opstand van 2011. (Belga/AVE)

Door slecht weer is de door het leger afgezette Egyptische president Mohamed Morsi niet naar de rechtbank in Caïro overgebracht, waar zijn proces voor het aanzetten tot het doden van manifestanten voortgezet werd. De rechtszaak is omwille van zijn afwezigheid uitgesteld tot 1 februari. De legerhelikopter met Morsi aan boord kon niet opstijgen omwille van mist, meldt de Egyptische krant Al Ahram online op gezag van veiligheidschef Nasser El-Abd van Alexandrië. Morsi staat samen met veertien andere leden van de Moslimbroeders terecht voor het aanzetten tot het doden van manifestanten aan het presidentiële paleis in december 2012. Het proces was in november begonnen, maar na tumult in de rechtbank verdaagd. Morsi had verklaard dat hij nog steeds de legitieme president van Egypte was. Ook nu kwam het opnieuw tot gewelddadige confrontaties tussen veiligheidstroepen en Morsi-aanhangers. Er waren strenge veiligheidsmaatregelen getroffen voor de zitting. Tegen Morsi, in juni 2012 na de allereerste democratische verkiezingen in Egypte verkozen tot staatshoofd om een jaar later bij een legercoup afgezet te worden, lopen verschillende rechtszaken. Hij moet zich zo eind januari samen met 130 medebeschuldigden, onder wie leden van het Palestijnse Hamas en de Libanese Hezbollah, verantwoorden voor ontsnapping uit de gevangenis tijdens de opstand van 2011. (Belga/AVE)