Proces Breivik: ‘Meeste slachtoffers op slag dood’

© Reuters

De slachtoffers die Anders Behring Breivik op het eiland Utoya maakte, waren bijna allemaal op slag dood.

De meeste van de 69 slachtoffers van de schietpartij van vorig jaar in Noorwegen waren “op slag” dood, zo heeft een wetsdokter gezegd op het proces in Oslo tegen Anders Behring Breivik (33).

“In sommige gevallen leidden de verwondingen tot zware bloedingen en mogelijk leefden ze nog even, maar als je veel bloed verliest, verlies je ook het bewustzijn”, antwoordde Torleiv Ole Rognum op de vraag of de slachtoffers geleden hadden voordat ze stierven.

Op de zitting lichtte de medewerker van het instituut voor forensische geneeskunde van de universiteit van Oslo de autopsierapporten toe van negen van de 69 slachtoffers van het bloedbad op het eiland Utoya, waar de Arbeiderspartij een zomerkamp hield. Met een levensgrote pop werd getoond waar elk slachtoffer getroffen werd. Advocaten van de nabestaanden hadden ervoor gezorgd dat van elk slachtoffer een foto getoond werd en een korte voorstelling werd gegeven na de voorlezing van het autospierapport.

Het eerste slachtoffer was een politie-officier buiten dienst, Trond Berntsen, die als bewaker optrad op Utoya. Berntsen werd in het hoofd geschoten kort nadat Breivik op het eiland was aangekomen.

De meeste slachtoffers werden twee of drie keer getroffen, zei dokter Rognum. Hij voegde eraan toe dat het jongste slachtoffer 14 jaar oud was en het oudste 53. Twee van de 69 slachtoffers stierven door verdrinking.

Bij de lijkschouwingen waren meer dan honderd mensen betrokken. De rechtbank ging uiteen na de voorstelling van de negen rapporten. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content