Proces Amanda Knox: de hoofdrolspelers op een rijtje

Proces Amanda Knox: de hoofdrolspelers op een rijtje
De hoofdverdachte in deze zaak, de Amerikaanse uitwisselingsstudente Amanda Knox (25), werd in 2009 reeds veroordeeld tot 26 jaar cel voor de seksmoord op haar kotgenote Meredith Kercher. In 2011 werd ze wegens gebrek aan bewijs in beroep vrijgesproken en trok ze terug naar haar geboortestad Seattle waar ze tot op heden verblijft. De Italiaanse pers, die haar de bijnamen 'Foxy Knoxy' en 'De engel met duivelsogen' gaf, omschrijft Knox steevast als een 'gevaarlijke, narcistische door seks en drugs geobsedeerde wilde meid.' © Reuters

Amanda Knox © Reuters

De hoofdverdachte in deze zaak, de Amerikaanse uitwisselingsstudente Amanda Knox (25), werd in 2009 reeds veroordeeld tot 26 jaar cel voor de seksmoord op haar kotgenote Meredith Kercher. In 2011 werd ze wegens gebrek aan bewijs in beroep vrijgesproken en trok ze terug naar haar geboortestad Seattle waar ze tot op heden verblijft. De Italiaanse pers, die haar de bijnamen 'Foxy Knoxy' en 'De engel met duivelsogen' gaf, omschrijft Knox steevast als een 'gevaarlijke, narcistische door seks en drugs geobsedeerde wilde meid.'

Meredith Kercher © EPA

Meredith Kercher, afkomstig uit het Britse Leeds, verbleef amper twee maanden in het Italiaanse Perugia als uitwisselingsstudente toen ze met 43 messteken en badend in het bloed werd gevonden op haar appartement, waar ze samen met Amanda Knox verbleef. De 21-jarige studente werd verkracht, gefolterd en de keel overgesneden.

Raffaele Sollecito © Reuters

De Italiaanse student Raffaele Sollecito (29), het toenmalig vriendje van Amanda Knox, is de tweede hoofdverdachte. Ook hij werd in 2009 schuldig gevonden voor de moord op Kercher en kreeg 25 jaar gevangenisstraf. Onder druk van Knox, zou het koppel hun seksuele fantasieën uitgewerkt hebben op de Britse studente. In 2011 werd hij in beroep vrijgesproken en trok terug naar zijn familie in de Italiaanse kuststad Bari.

Rudy Guede © Reuters

Rudy Guede (27), een Ivoriaanse drugsdealer, werd in 2009 op een afzonderlijk proces als enige schuldig bevonden aan de moord op Kercher en werd veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf, later werd dit gereduceerd tot 16 jaar. Hij bekende een seksuele relatie te hebben met Kercher maar blijft ontkennen haar vermoord te hebben. "Ik voelde mij slecht en ging naar de badkamer. Ik had mijn iPod aan dus hoorde niets. Toen ik terug uit de badkamer kwam, vond ik Meredith die aan het doodbloeden was', luidt zijn verklaring.

Diya 'Patrick' Lumumba © Reuters

Amanda Knox, die parttime in het café van de Congolees Diya 'Patrick' Lumumba (42) werkte, duidde de cafébaas aan als dader. Lumumba bracht in 2009 twee weken door in de cel, tot Amanda haar verklaring weer introk. Later won hij een proces wegens laster tegen Amanda Knox.

Luciano Ghirga en Giulia Bongiorno © Reuters

Zowel de advocaat van Amanda Knox, Luciano Ghirga (links op de foto), als die van Sollecito, Giulia Bongiorno (rechts op de foto), omschrijven het heropenen van de zaak als "een absurd juridisch proces". Net als vorig keer zullen zij verwijzen naar de "oneindige reeks fouten die gemaakt werden tijdens het forensisch onderzoek".

Familie Kercher © Reuters

vlnr: broer Lyle, zus Stephanie, vader John en moeder Arline Kercher

Stephanie Kercher © Reuters

Stephanie Kercher hoopt dat een heropening van het proces van de moord op haar zus Meredith nieuw licht zal werpen op de zaak. "Een mooie jongedame, mijn kleine zus, werd van ons weggenomen op een brutale manier en er zijn nog te veel onverklaarbare factoren. Er zijn meer vragen dan antwoorden", vindt ze. "Ik kijk er naar uit om de waarheid te achterhalen."

John Kercher © Reuters

De vader van Meredith Kercher, John, vond dat er te veel bewijzen werden genegeerd toen Knox en Sollecito werden vrijgesproken. "Ik dacht dat de rechter het veilig ging spelen en de veroordeling ging omzetten in een strafvermindering. Maar deze uitspraak is belachelijk.", luidde het na de uitspraak in 2011.

Familie Knox © Reuters

De familie van Amanda Knox, die in de Italiaanse media werd afgebeeld als duivels, narcistisch, vals, geobsedeerd door seks en drugs en als moordenaar, zet zich enorm in om dat beeld te veranderen. Zij voeren een campagne om het beeld van Amanda te verbeteren. Die heeft vooral in de Verenigde Staten zijn vruchten afgeworpen. (vlnr.: Stiefzus Ashley, zus Deanna, moeder Edda, vader Curt en stiefzus Delaney Knox)