Pro-Russische ‘zelfverdedigingstroepen’ heroveren meerdere Oekraïense steden

Pro-Russische Oekraïeners vallen Oekraïense politie aan die het afgebrande vakbondsgebouw bewaken, in Odessa. © BELGAIMAGE
Simon Demeulemeester

Pro-Russische Oekraïeners hebben enkele steden herovert op het Oekraïense leger. Bij het geweld tussen beide partijen vielen al meer dan 60 doden.

Pro-Russische milities die in het oosten van Oekraïne strijden voor een ‘federalisering’ van hun land hebben de controle heroverd over de steden Konstantinovka, Slavjansk (Slovjansk in het Oekraïens), Andrejevka en Kramatorsk, zo heeft het Russische televisiestation Russia-24 gemeld.

Als gevolg van een aanval van de ‘zelfverdedigingstroepen’ heeft het Oekraïense leger zich moeten terugtrekken uit het gebied van de luchthaven Kramatorsk, zo is daaraan toegevoegd.

In Loehansk (Loegansk in het Russisch, red) stierf bij een vuurgevecht minstens één activist en raakten twee andere gewond. Dat deelde interim-minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov mee in Kiev.

In Marioepol begonnen de regeringssoldaten de bestorming op een bezet regeringsgebouw. ‘Ze hebben ons vijf minuten gegeven om het gebouw te verlaten, en daarna het vuur geopend’, aldus activistenwoordvoerder Michail Kroetko.

In Konstantinovka zijn meerdere leden van de veiligheidstroepen gewond geraakt bij de strijd om een belangrijke zendtoren.

Zes ‘activisten’ gedood in Kramatorsk

Ook in Kramatorsk en Slovjansk (Slavjansk in het Russisch, red) zijn geweerschoten gemeld. ‘We zullen verder optreden tegen extremisten en terroristen, die de wetten negeren en het leven van de burgers in gevaar brengen’, aldus nog Avakov. Vele van de activisten willen meer autonomie voor de gebieden in het oosten van de voormalige Sovjetrepubliek.

Militairen van het Oekraïense overgangsregime hadden zaterdag Kramatorsk in Oost-Oekraïne ‘heroverd’ op de autonomisten en/of separatisten.

Volgens de veiligheidsdiensten kwamen bij dat offensief zes ‘activisten’ om en raakten 15 verwond. Naar verluidt is nog slechts één overheidsgebouw in handen van de zelfverdedigingsgroepen. De ‘activisten’ gingen zich in het naburige Slovjansk (Slavjansk in het Russisch) met barricades voorbereiden op verdere aanvallen van troepen van het interim-regime.

Elf burgers, twee militairen en vier ‘gewapenden’ omgekomen in Slovjansk

Zaterdag vielen bij nieuwe militaire interventies in Slovjansk verscheidene doden. Troepen van het regime in Kiev waren vrijdagavond, ondanks de waarschuwende taal van Moskou, al met zware wapens opgerukt naar het centrum van Slovjansk. Bij een vuurgevecht zouden twee militairen zijn gedood, deelde het interim-ministerie van Defensie mee. Over eventuele burgerslachtoffers maakte het ministerie geen melding. Volgens het agentschap Interfax zijn inmiddels elf gepantserde voertuigen en verscheidene bussen met infanterie naar het stadscentrum opgerukt.

Een woordvoerder van de naar autonomie strevende activisten zei aan het Russische agentschap Itar-Tass dat elf burgers en vier ‘gewapenden’ zijn omgekomen.

Volgens de zelfverdedigingsgroepen van de stad hebben militante ultranationalisten, die bijna allen lid zijn geworden van de recentelijk opgerichte Nationale Garde, gesteund door troepen van de interim-regering het vuur geopend op ongewapende burgers.

Twaalf doden in Andrejevka

In het nabijgelegen dorp Andrejevka zouden vrijdagavond tien doden en 40 gewonden zijn gevallen. Kiev meldde de dood van twee soldaten.

42 of 35 doden in Odessa al naar gelang de bronnen

In de zuidelijke Oekraïense havenstad Odessa zijn vrijdag 38 mensen omgekomen na een brand in het Vakbondsgebouw. Dat meldt de plaatselijke politie. Vijftig mensen raakten gewond. Dertig mensen zouden door verstikking zijn omgekomen, acht nadat ze in paniek uit het raam waren gesprongen. Volgens het Duitse persbureau DPA is het aantal doden inmiddels teruggeschroefd tot 31.

Volgens plaatselijke bronnen zijn de doden allen ‘pro-Russen’. Op de lijken werden naar verluidt lintjes van Sint-Joris aangetroffen, wat hen ‘brandmerkt’ als pro-Russische of anti-Kievactivisten.

De brand is vermoedelijk aangestoken. Volgens Russia Today is de brandstichting het werk van (pro-Westerse) ‘radicalen’. DPA houdt het bij een brand die uitbrak ‘als gevolg van zware straatgevechten’.

Eerder vrijdag waren in Odessa vier doden en 15 gewonden gevallen bij gewelddadige confrontaties tussen enerzijds ‘autonomisten’, die afstand willen van het pro-Westerse interim-regime in Kiev, en voetbalhooligans van de teams Metalist Charkiv en Odessa en nationalisten anderzijds.

‘Met matrakken bewapende pro-Russen’

Volgens het Franse persbureau AFP werd het geweld uitgelokt door ‘met matrakken bewapende pro-Russen’ die een ‘bijeenkomst’ van een 1.500-tal nationalisten, eveneens gewapend met wapenstokken en helmen, aanvielen. Volgens een plaatselijk parlementslid dat het regime in Kiev steunt, betrof het een ‘lang geplande en goed georganiseerde actie’ van de pro-Russen en deed de politie opvallend weinig om tussenbeide te komen. Anderen houden het erbij dat de twee groepen elkaar opzochten om slag te leveren.

VS roepen op tot orde

De Verenigde Staten hebben Oekraïne en Rusland opgeroepen om ‘de orde te herstellen’ na het ‘onaanvaardbare’ geweld in Odessa. ‘Het geweld en de chaos, die geleid hebben tot zoveel doden en gewonden, zijn onaanvaardbaar’, klinkt het. ‘Wij roepen de beide partijen op om samen te werken en de kalmte, de wet en de orde terug te brengen.’

Amerikaanse CIA en FBI adviseren interimregime in Kiev

Tientallen specialisten van de Amerikaanse geheime dienst CIA en van de federale politie FBI adviseren de interimregering in Oekraïne, zo heeft de Duitse krant Bild am Sonntag op gezag van anonieme bronnen bij de Duitse inlichtingendiensten gemeld.

De agenten van de CIA en FBI zouden Kiev helpen de rebellie in het oosten van het land te bestrijden en om een efficiënt veiligheidsapparaat in het leven te roepen. De specialisten zijn niet rechtstreeks betrokken in de gevechten met pro-Russische separatisten. Hun activiteit is tot Kiev beperkt.

De FBI-mensen helpen Kiev ook in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, aldus het boulevardblad. Een team, gespecialiseerd in financiële aangelegenheden, helpt tevens uit te vissen waar het fortuin van de afgezette president Viktor Janoekovitsj vandaan kwam. Vorige maand heeft het Witte Huis bevestigd dat CIA-hoofd John Brennan in het kader van een rondreis doorheen Europa Kiev heeft bezocht, wat Rusland heeft bekritiseerd.

(Belga)

Partner Content