De situatie in Oost-Oekraïne blijft ook na de internationale crisisgesprekken in Genève gespannen. In de stad Slovjansk (of Slavjansk in het Russisch) in het oosten vielen donderdagnacht nog geweerschoten, toen Oekraïense regeringstroepen een post van pro-Russische militanten bestormden. Volgens onbevestigde berichten viel daarbij minstens één dode. De separatisten in Donetsk eisen dan weer het ontslag van de regering in Kiev.

In Donetsk, de grote industriestad in het oosten van het land, verklaarden de pro-Russische separatisten dat ze niet van plan zijn te ontwapenen, hoewel het in Genève goedgekeurde akkoord dat bepaalt.

"Het is aan Kiev om Pravij Sektor (Rechtse Sector, een paramilitaire nationalistische beweging), de Nationale Garde (onlangs opgericht met de zelfverdedigingseenheden van het Onafhankelijkheidsplein) en de andere illegale formaties te ontwapenen, en daarna leggen wij eventueel onze wapens neer", verklaarde Kirill Roedenko, een woordvoerder van de rebellen.

Niet uitgenodigd in Genève

Denis Poetsjilin, een van de ministers van de zelfverklaarde "Republiek van Donetsk", zei dat de separatisten zich niet gebonden voelen aan het akkoord, dat niet "in hun naam is getekend". Hij beklemtoonde nog eens hun intentie om een referendum te organiseren. Ze aanvaarden wel om de bezette gebouwen te ontruimen, maar de pro-Europese autoriteiten "moeten eerst de gebouwen verlaten die ze illegaal bezetten na hun staatsgreep", aldus nog Poetsjilin.

Roedenko hekelde dat de vertegenwoordigers van het Donetsbekken of Donbass, een belangrijke mijnregio rond Donetsk, niet waren uitgenodigd in Genève, waar de eerste onderhandelingen plaatsvonden over de crisis tussen Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Rusland stemde in Genève toe met de ontwapening van de pro-Russische activisten in Oost-Oekraïne. President Vladimir Poetin zei evenwel ook dat de Oekraïense regeringstroepen het geweld moeten stoppen. (Belga/AVE)

De situatie in Oost-Oekraïne blijft ook na de internationale crisisgesprekken in Genève gespannen. In de stad Slovjansk (of Slavjansk in het Russisch) in het oosten vielen donderdagnacht nog geweerschoten, toen Oekraïense regeringstroepen een post van pro-Russische militanten bestormden. Volgens onbevestigde berichten viel daarbij minstens één dode. De separatisten in Donetsk eisen dan weer het ontslag van de regering in Kiev.In Donetsk, de grote industriestad in het oosten van het land, verklaarden de pro-Russische separatisten dat ze niet van plan zijn te ontwapenen, hoewel het in Genève goedgekeurde akkoord dat bepaalt. "Het is aan Kiev om Pravij Sektor (Rechtse Sector, een paramilitaire nationalistische beweging), de Nationale Garde (onlangs opgericht met de zelfverdedigingseenheden van het Onafhankelijkheidsplein) en de andere illegale formaties te ontwapenen, en daarna leggen wij eventueel onze wapens neer", verklaarde Kirill Roedenko, een woordvoerder van de rebellen.Niet uitgenodigd in Genève Denis Poetsjilin, een van de ministers van de zelfverklaarde "Republiek van Donetsk", zei dat de separatisten zich niet gebonden voelen aan het akkoord, dat niet "in hun naam is getekend". Hij beklemtoonde nog eens hun intentie om een referendum te organiseren. Ze aanvaarden wel om de bezette gebouwen te ontruimen, maar de pro-Europese autoriteiten "moeten eerst de gebouwen verlaten die ze illegaal bezetten na hun staatsgreep", aldus nog Poetsjilin. Roedenko hekelde dat de vertegenwoordigers van het Donetsbekken of Donbass, een belangrijke mijnregio rond Donetsk, niet waren uitgenodigd in Genève, waar de eerste onderhandelingen plaatsvonden over de crisis tussen Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Rusland stemde in Genève toe met de ontwapening van de pro-Russische activisten in Oost-Oekraïne. President Vladimir Poetin zei evenwel ook dat de Oekraïense regeringstroepen het geweld moeten stoppen. (Belga/AVE)