In het oosten van Oekraïne hebben zowel de regeringstroepen als de pro-Russische rebellen zich schuldig gemaakt aan het gebruik van clusterbommen. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Minachting

Clusterbommen eisen vaak jaren later nog slachtoffers, dikwijls spelende kinderen.

In minstens zeven dorpen en steden vonden tussen 23 januari en 12 februari aanvallen plaats met het verboden wapen, blijkt uit onderzoek van HRW. Daarbij kwamen minstens dertien personen om het leven waaronder twee kinderen.

Cluster- of fragmentatiebommen vallen bij het neerkomen uiteen in meerdere kleine springtuigen. Zo komen grote gebieden vol mijnen te liggen. Vaak eisen clusterbommen vele jaren later nog slachtoffers, waaronder dikwijls spelende kinderen. 'Deze bommen brengen burgers nog jaren later in gevaar', benadrukt HRW. 'Het gebruik van zulke wapens toont hoe minachtend beide groepen zich verhouden tot de bevolking.'

HRW roept Oekraïne en Rusland op om Internationale conventie tegen clustermunitie, die intussen door 116 landen werd ondertekend, bij te treden.

Sancties tegen Rusland

Op een top in Brussel bespreken Europese staatshoofden en regeringsleiders vandaag het conflict in Oekraïne. Op tafel ligt onder meer de economische sancties tegen Rusland. De sancties treffen vooral de Russische financiële sector en ondernemingen uit de olie- en defensiesector. Moskou reageerde met een verbod op de import van voedingsproducten, een sanctie die zich laat voelen in de Europese landbouw.

In het oosten van Oekraïne hebben zowel de regeringstroepen als de pro-Russische rebellen zich schuldig gemaakt aan het gebruik van clusterbommen. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). In minstens zeven dorpen en steden vonden tussen 23 januari en 12 februari aanvallen plaats met het verboden wapen, blijkt uit onderzoek van HRW. Daarbij kwamen minstens dertien personen om het leven waaronder twee kinderen. Cluster- of fragmentatiebommen vallen bij het neerkomen uiteen in meerdere kleine springtuigen. Zo komen grote gebieden vol mijnen te liggen. Vaak eisen clusterbommen vele jaren later nog slachtoffers, waaronder dikwijls spelende kinderen. 'Deze bommen brengen burgers nog jaren later in gevaar', benadrukt HRW. 'Het gebruik van zulke wapens toont hoe minachtend beide groepen zich verhouden tot de bevolking.' HRW roept Oekraïne en Rusland op om Internationale conventie tegen clustermunitie, die intussen door 116 landen werd ondertekend, bij te treden. Op een top in Brussel bespreken Europese staatshoofden en regeringsleiders vandaag het conflict in Oekraïne. Op tafel ligt onder meer de economische sancties tegen Rusland. De sancties treffen vooral de Russische financiële sector en ondernemingen uit de olie- en defensiesector. Moskou reageerde met een verbod op de import van voedingsproducten, een sanctie die zich laat voelen in de Europese landbouw.