Pro-Russische betoging in Servië

Betogers in de Servische hoofdstad Belgrado © Reuters
Rafael Porto Carrero Medewerker van Knack.be, gestationeerd in Nieuw-Zeeland.

Duizenden betogers kwamen in Belgrado op straat om hun steun aan Rusland en Vladimir Poetin te betuigen. Servië is kandidaat-lidstaat van de Europese Unie (EU).

In de Servische hoofdstad Belgrado zijn duizenden pro-Russische demonstranten op straat gegaan. Volgens het persagentschap Reuters trokken ze met Russische vlaggen en foto’s van Vladimir Poetin naar de ambassade van Rusland.

Servië is kandidaat-lidstaat van de Europese Unie (EU) en NAVO-partner in het Partnership-for-Peace-programma, een samenwerking tussen NAVO en staten op bilaterale basis, maar is militair neutraal. Historisch heeft Servië goede relaties met Rusland. Beide zijn christelijk orthodox, maar dat is Georgië ook waar duidelijk pro-Oekraïense betogingen plaatsvonden nadat de Georgische premier Irakli Garibashvili eerder deelname aan internationale sancties tegen Rusland had uitgesloten.

Servië is sterk van energieleveringen vanuit Rusland afhankelijk, weet het Duitse weekland Der Spiegel. Het land heeft ondertussen ook erg goede relaties met China opgebouwd volgens Jens Steinbaum van The German Marshall Fund, een transatlantische organisatie gespecialiseerd in internationale beleidsanalyse.

Prorussische betogers in Servie
Prorussische betogers in Servie© Reuters

De Servische regering heeft voor de VN-resolutie om Rusland te veroordelen gestemd. Maar het steunt de sancties van het Westen tegen Rusland niet. In de voorbije week zijn er wel kleinere demo’s tegen Rusland geweest.

In april zijn er parlementsverkiezingen in Servië,

Lees ook: Pro-Oekraïense betogingen in verschillende steden in Europa, Zelensky betreurt uitblijven NAVO-no-flyzone

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content