In de Verenigde Staten is een discussie ontstaan na het incident waarbij een negenjarig meisje per ongeluk haar schietinstructeur doodschoot met een automatisch Uzi-pistool. De meeste Amerikanen zijn het erover eens dat kinderen met wapens mogen vuren onder gecontroleerde omstandigheden, maar een Uzi gaat voor sommigen toch te ver.

Het meisje schoot de instructeur dood op een schietbaan in Arizona. Eerst had ze geoefend met de stand op semi-automatisch, waarbij slechts één kogel per keer kan afgevuurd worden, maar toen de 39-jarige instructeur, een Irak- en Afghanistan-veteraan, het tijd vond om volautomatisch te vuren, liep het mis. Door de terugslag verloor het meisje de controle over het wapen en schoot de instructeur, die naast haar stond, in het hoofd. Alle hulp kwam te laat.

De uitbaters van de bewuste schietbaan hebben intussen de minimumleeftijd voor Uzi-schutters verhoogd van 8 naar 12 jaar.

Het incident werd door de ouders gefilmd, maar de dodelijke schoten werden weggelaten (al zijn ze wel te horen):

Eerst en vooral is het in de staat Arizona wettelijk om een negenjarige op bepaalde schietbanen een Uzi in handen te stoppen, "indien die jongere vergezeld is van een volwassene". Die wet moet dan maar aangepast worden, klinkt het hier en daar. Mel Robbins, juridisch analiste bij CNN en zelf wapenliefhebber, vindt het onwaarschijnlijk dat de wetgeving toelaat dat een negenjarig meisje een Uzi mag hanteren. "Mijn tienerdochters zijn gek op wapens en ik moet toegeven dat er weinig zaken meer opwindend zijn dan de trekker van een geweer overhalen, maar dit is geen geweer. Dit is een volautomatisch wapen, ontwikkeld door het Israëlische leger, dat 600 kogels per minuut kan afvuren".

'Schietinstructeur stond verkeerd'

Anderen leggen de schuld dan weer bij de schietinstructeur. Die stond verkeerd, zo luidt het. "Hij moest achter haar staan, dat heet de 180-gradenregel", zo zegt wapeninstructeur Dan Roberts.

Nog anderen vragen zich af wat ouders bezielt om hun negenjarige dochter met een Uzi te laten schieten en nemen het kind niets kwalijk. Je kan niet verwachten dat een 9-jarige de controle behoudt over een Uzi, is de algemene teneur.

De NRA Women, de vrouwenafdeling van de National Rifle Association, liet het alvast niet aan haar hart komen. Kort na het incident verstuurde ze een tweet "7 Ways Children Can Have Fun at the Shooting Range". Na kritiek werd de tweet dan toch verwijderd.

Dit jaar zijn in de VS al zeker 45 kinderen omgekomen bij schietincidenten waarbij ze geladen wapens vonden in hun huis.

'Kinderen mogen niet met de auto rijden tot ze 16 jaar zijn, niet roken voor ze 18 zijn, of drinken tot ze 21 zijn? Geen enkel kind zou toegang mogen hebben tot een volautomatisch wapen tot ze 18 zijn. En schietinstructeurs zouden beter moeten weten dan er een aan een vakantieganger te overhandigen, vooral als ze nog maar 9 jaar zijn', besluit Robbins.

(Belga/TE)

In de Verenigde Staten is een discussie ontstaan na het incident waarbij een negenjarig meisje per ongeluk haar schietinstructeur doodschoot met een automatisch Uzi-pistool. De meeste Amerikanen zijn het erover eens dat kinderen met wapens mogen vuren onder gecontroleerde omstandigheden, maar een Uzi gaat voor sommigen toch te ver. Het meisje schoot de instructeur dood op een schietbaan in Arizona. Eerst had ze geoefend met de stand op semi-automatisch, waarbij slechts één kogel per keer kan afgevuurd worden, maar toen de 39-jarige instructeur, een Irak- en Afghanistan-veteraan, het tijd vond om volautomatisch te vuren, liep het mis. Door de terugslag verloor het meisje de controle over het wapen en schoot de instructeur, die naast haar stond, in het hoofd. Alle hulp kwam te laat. De uitbaters van de bewuste schietbaan hebben intussen de minimumleeftijd voor Uzi-schutters verhoogd van 8 naar 12 jaar.Het incident werd door de ouders gefilmd, maar de dodelijke schoten werden weggelaten (al zijn ze wel te horen):Eerst en vooral is het in de staat Arizona wettelijk om een negenjarige op bepaalde schietbanen een Uzi in handen te stoppen, "indien die jongere vergezeld is van een volwassene". Die wet moet dan maar aangepast worden, klinkt het hier en daar. Mel Robbins, juridisch analiste bij CNN en zelf wapenliefhebber, vindt het onwaarschijnlijk dat de wetgeving toelaat dat een negenjarig meisje een Uzi mag hanteren. "Mijn tienerdochters zijn gek op wapens en ik moet toegeven dat er weinig zaken meer opwindend zijn dan de trekker van een geweer overhalen, maar dit is geen geweer. Dit is een volautomatisch wapen, ontwikkeld door het Israëlische leger, dat 600 kogels per minuut kan afvuren". Anderen leggen de schuld dan weer bij de schietinstructeur. Die stond verkeerd, zo luidt het. "Hij moest achter haar staan, dat heet de 180-gradenregel", zo zegt wapeninstructeur Dan Roberts. Nog anderen vragen zich af wat ouders bezielt om hun negenjarige dochter met een Uzi te laten schieten en nemen het kind niets kwalijk. Je kan niet verwachten dat een 9-jarige de controle behoudt over een Uzi, is de algemene teneur.De NRA Women, de vrouwenafdeling van de National Rifle Association, liet het alvast niet aan haar hart komen. Kort na het incident verstuurde ze een tweet "7 Ways Children Can Have Fun at the Shooting Range". Na kritiek werd de tweet dan toch verwijderd. Dit jaar zijn in de VS al zeker 45 kinderen omgekomen bij schietincidenten waarbij ze geladen wapens vonden in hun huis.'Kinderen mogen niet met de auto rijden tot ze 16 jaar zijn, niet roken voor ze 18 zijn, of drinken tot ze 21 zijn? Geen enkel kind zou toegang mogen hebben tot een volautomatisch wapen tot ze 18 zijn. En schietinstructeurs zouden beter moeten weten dan er een aan een vakantieganger te overhandigen, vooral als ze nog maar 9 jaar zijn', besluit Robbins. (Belga/TE)