“Private uitbaters Britse opvangcentra misbruiken migranten als goedkope werkkrachten”

© REUTERS

Private uitbaters van opvangcentra in Groot-Brittannië misbruiken de asielzoekers die ze vasthouden als goedkope werkkrachten. Dat schrijft The Guardian op basis van onderzoek door de ngo Corporate Watch.

Volgens de organisatie zouden private uitbaters als G4S en Serco zo jaarlijks miljoenen uitsparen.

Volgens cijfers van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken werkten migranten opgesloten in private opvangcentra in de maand mei alleen een kleine 45.000 manuren. Daar tegenover stond slechts 45.500 pond aan salarissen. Tegen het minimumloon zou het de bedrijven 280.000 pond gekost hebben. Op een heel jaar zouden de bedrijven meer dan 2,8 miljoen pond hebben uitgespaard.

Hypocriet

“Buiten mogen we niet werken, maar hier binnen delen ze jobs uit als stukken taart”, citeert The Guardian gedetineerde Ralph Ojotu, die als kuishulp werkt in het opvangcentrum van Harmondsworth. Hij hekelt de hypocrisie van de Britse regering die hem verbiedt buiten de muren van het centrum te werken om zijn twee kinderen te onderhouden, terwijl hij binnen voor nauwelijks één pond per uur wel aan de slag kan.

Net als voor veroordeelden geldt het minimumloon niet voor de vastgehouden migranten, maar moeten ze wel werken om bepaalde basisproducten te kopen. Ook in twee opvangcentra van de overheid werken de migranten trouwens aan één pond per uur.

Uit de laatste cijfers blijkt dat G4S in het Verenigd Koninkrijk en Ierland vorig jaar 122 miljoen pond winst maakte voor belasting. Voor Secro ging het om 106 miljoen pond, voor Mitie’s om 127,5 miljoen en voor het Amerikaanse moederbedrijf van GEO om 184 miljoen.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken onderstreept in een reactie dat de opgesloten migranten de keuze hebben om al dan niet te werken. Bovendien hadden inspecteurs lovende woorden over het feit dat ze de mogelijkheid kregen om te werken in afwachting van hun uitzetting, luidt het nog.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content