Prins Charles spreekt voor eerste keer troonrede uit namens koningin Elizabeth

© AFP

De Britse troonopvolger prins Charles heeft in Londen het parlementaire jaar geopend met een troonrede die hij hield, namens koningin Elizabeth. Maandag raakte bekend dat Charles, voor het eerst, zijn moeder zou vervangen voor deze belangrijke afspraak.

De prioriteiten van de regering zijn economische groei en hulp voor gezinnen die te maken hebben met stijgende kosten voor het levensonderhoud, zei de kroonprins. Charles zette in de zogeheten Queen’s Speech de belangrijkste beleidsplannen voor het volgende jaar uiteen. De regering van Boris Johnson gaat wetten indienen voor onder meer goedkopere en schonere energie, betere huisvesting en hervormingen in het onderwijs.

Ook verwees de prins van Wales naar de oorlog in Oekraïne. “De regering zal een leidende rol spelen bij het verdedigen van democratie en vrijheid over de hele wereld”, zei hij. Charles verklaarde daarnaast dat de regering “kansen zal blijven grijpen” die door de brexit ontstaan en kondigde ook andere plannen voor de economie aan.

De 73-jarige prins ging niet op de stoel van koningin Elizabeth zitten, die afwezig is vanwege haar gezondheid, maar die van haar vorig jaar overleden echtgenoot prins Philip. Naast Charles was een stoel geplaatst voor zijn echtgenote Camilla. Ook Charles’ oudste zoon William woonde de troonrede bij.

In de troonrede werd niets over de afwezigheid van Elizabeth gezegd. Wel vertelde Charles dat zijn moeder uitkijkt naar de festiviteiten die volgende maand worden gehouden omdat ze zeventig jaar op de troon zit. De troonrede zou ze, volgens Britse media, op tv gevolgd hebben.

Britse media hebben het dinsdag ook over een de facto regentschap onder Charles, nu de kroonprins alsmaar vaker de rol van zijn moeder opneemt.

Een dag voor de traditionele opening van het parlementair jaar werd bekend dat de koningin zou worden vervangen door haar oudste zoon. De 96-jarige Elizabeth, al zeventig jaar het Britse staatshoofd, kampt, volgens Buckingham Palace, met “mobiliteitsproblemen”. In 1959 en 1963 kon ze ook niet aanwezig zijn, toen omdat ze in verwachting was. De voorbije weken en maanden zegde ze ook al een aantal optredens af.

Partner Content