Op donderdag 8 januari werd voor het eerst in drie jaar burgeroorlog niemand gedood in Syrië. 'Hoewel de barre winteromstandigheden en sneeuw de Syriërs beschermen van bombardementen, zijn de temperaturen onder nul een zoveelste slag in het gezicht voor vluchtelingen en burgers', vertelt Rami Abdulrahman van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten aan Reuters.

Ook in buurland Libanon, dat het grootste aantal vluchtelingen opvangt, is de situatie precair. Vooral de mensen in het hooggelegen Beka'a-vallei in het noordoosten van het land, aan de grens met Syrië, zijn hard getroffen door de winterstorm. Volgens de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) verblijven in de regio ongeveer 400.000 vluchtelingen. 'We vrezen dat het ergste nog moet komen', zei Ron Redmond van UNHCR in Beiroet eerder deze week.

Winterdekens en oventjes

Een groot deel van de mensen is sinds oktober wel bevoorraad met winterdekens, oventjes en bonnen voor olie en levensmiddelen. Al volstaat dat nauwelijks.

Afgelopen maand stierven er dagelijks gemiddeld 150 personen in een conflict dat losbarstte in 2011. In totaal lieten al meer dan 207.000 mensen het leven, volgens cijfers van het Observatorium.

Medewerker van het Arabische Rode Kruis speelt in de sneeuw met Syrische kinderen , Reuters
Medewerker van het Arabische Rode Kruis speelt in de sneeuw met Syrische kinderen © Reuters
Op donderdag 8 januari werd voor het eerst in drie jaar burgeroorlog niemand gedood in Syrië. 'Hoewel de barre winteromstandigheden en sneeuw de Syriërs beschermen van bombardementen, zijn de temperaturen onder nul een zoveelste slag in het gezicht voor vluchtelingen en burgers', vertelt Rami Abdulrahman van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten aan Reuters. Ook in buurland Libanon, dat het grootste aantal vluchtelingen opvangt, is de situatie precair. Vooral de mensen in het hooggelegen Beka'a-vallei in het noordoosten van het land, aan de grens met Syrië, zijn hard getroffen door de winterstorm. Volgens de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) verblijven in de regio ongeveer 400.000 vluchtelingen. 'We vrezen dat het ergste nog moet komen', zei Ron Redmond van UNHCR in Beiroet eerder deze week. Een groot deel van de mensen is sinds oktober wel bevoorraad met winterdekens, oventjes en bonnen voor olie en levensmiddelen. Al volstaat dat nauwelijks. Afgelopen maand stierven er dagelijks gemiddeld 150 personen in een conflict dat losbarstte in 2011. In totaal lieten al meer dan 207.000 mensen het leven, volgens cijfers van het Observatorium.