Een priester, een rabbijn en een imam willen in Berlijn het 'Huis van de Enige' bouwen. Het intergeloofsgebouw zal het eerste huis ter wereld zijn dat onderdak biedt aan de drie wereldgodsdiensten.

Het huis, ontworpen door architect Wilfried Kühn, bevat een centrale ontmoetingsplaats voor 380 mensen en een aparte kerk, synagoge en moskee.

De uitverkoren plaats in het centrum van de Duitse hoofdstad is symbolisch. Honderden jaren lang was het de plek van de Petrikirche tot die zwaar beschadigd raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 1964 uiteindelijk door de Oost-Duitse autoriteiten werd afgebroken.

Bron van vrede

'Heel wat mensen willen anderen met een verschillende achtergrond en religie ontmoeten en aantonen dat personen van verschillende religies wel degelijk met elkaar kunnen opschieten', zegt priester Gregor Hohberg. 'We willen bewijzen dat godsdiensten een bron van vrede kunnen zijn.'

Het was Hohberg die op het idee kwam voor het Huis van de Enige. Hij schaarde rabbijn Tovia Ben Chorin en imam Kadir Sanci achter zich. 'Ik geloof in de kracht van dialoog', zegt Ben Chorin. 'In de wereld waarin we leven, hebben we twee mogelijkheden: oorlog of vrede. Vrede is een proces en om dat te bereiken moet je met elkaar praten.'

De kostprijs om het project te realiseren wordt geschat op 43,5 miljoen euro. Via crowdfunding is er al een miljoen euro ingezameld. (TE)