Presidentsverkiezingen in Haïti verder uitgesteld

Leden van een mensenrechtorganisatie eisen de vrijlating van politieke gevangenen, Port-au-Prince, 10 augustus 2021

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen op het Caribische eiland Haïti is nog maar eens uitgesteld. Die eerste ronde was in de laatste planning voorzien voor september, maar is nu uitgesteld tot 7 november.

Dat blijkt uit de kieskalender die de bevoegde instantie woensdag publiceerde.

Intussen blijft onduidelijk wie achter de moord zit op president Jovenel Moïse. Op 7 juli werd Moïse omgebracht door een commando.

Op 7 november zal de bevolking een nieuwe president kunnen kiezen, maar ook een nieuw parlement. Die parlementsverkiezingen moesten al in 2019 georganiseerd geweest zijn.

De tweede ronde van presidents- parlementsverkiezingen moet dan op 23 januari plaatsvinden. Diezelfde dag wordt ook de enige ronde van de lokale verkiezingen gehouden. Ook die verkiezingen werden al jaren op de lange baan geschoven.

Daarnaast zal er ook een grondwettelijk referendum gehouden worden. Dat was een project van Moïse, die zo de uitvoerende macht wilde versterken. De tekst van de grondwetshervorming is nog niet rond, maar al bij de aankondiging van de plannen kwam er kritiek op.

Partner Content