Presidentskandidaat Republikeinen geeft regeling ongewenst seksueel gedrag toe

Herman Cain, favoriet als presidentskandidaat voor de Republikeinen, geeft een regeling toe met een vrouw die hem beschuldigt van ongewenst seksueel gedrag.

Herman Cain ontkende eerder de beschuldigingen van twee vrouwen, die beweerden dat hij zich ongewenst seksueel had gedragen tegen hen in de jaren ’90, toen Cain aan het hoofd stond van een koepelorganisatie van restaurants. Dat bracht de Amerikaanse blog POLITICO uit.

Cain geeft nu toe dat hij inderdaad een regeling met een van de vrouwen trof, wat hij eerst met klem ontkende. “Als er al een regeling getroffen is, dan wist ik er niets van. Ik hoop alleszins dat het niet veel voorstelde, want er is niets gebeurd,” klonk het.

Cain: ‘Ik zei dat ze even groot was als mijn vrouw’

Maar de voorbije 24 uur veranderde Cain van mening. Op de Amerikaanse zender PBS herinnerde hij zich een “regeling” tussen een vrouw die hem beschuldigde van ongepast gedrag en een koepelorganisatie van de restaurantsector die hij destijds voorzat. Over zijn eerdere ‘geheugenverlies’ zei hij: “Ik wist dat een regeling getroffen was. Maar omdat het (bedrag) zeer klein was, is dat niet direct via mij gepasseerd”.

Cain beschreef zijn “seksueel ongepast gedrag” als volgt: “Op een dag was ze in mijn kantoor. Ik stond naast haar en zei dat ze even groot was als mijn vrouw. Daarbij bracht ik mijn hand naar mijn kin, en ik zei dat mijn vrouw tot aan mijn kin komt. En dat, zo stond in haar aanklacht, gaf haar een oncomfortabel gevoel.”

Cain geeft de regeling dan wel toe, hij blijft volhouden “nooit iemand seksueel misbruikt” te hebben.

Cain: ‘Dit is een lastercampagne’

Ook over de regeling kon Cain dan toch details geven, schrijft POLITICO: “Het zou zo’n drie maanden salaris kunnen geweest zijn. Ik weet het niet precies. Het kunnen ook twee maanden zijn. Ik herinner me wel dat mijn raad van bestuur zei dat we niet alles betaald hebben dat ze vroegen.”

De 65-jarige presidentskandidaat, de enige Afro-Amerikaan bij de kandidaten van de Grand Old Party, hekelde meteen ook de lastercampagne tegen zijn kandidatuur. Zijn medewerkers zeiden eerder dat Washington de veranderingen die Cain wil, vreest. De affaire zou een aanval zijn op Cain.

Een van de twee vrouwen die Cain beschuldigen, wenst dat de geheimhoudingsclausule waaraan ze gebonden is, opgeheven wordt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content