Dat zei hij tijdens het programma Fox & Friends op Fox News.

Jeb Bush, ook presidentskandidaat bij de Republikeinen, kwam vrijdag in de problemen met het zinnetje "Stuff happens" (slechte dingen gebeuren nu eenmaal). In de bredere context argumenteerde Bush dat het soms beter is niets te doen als er een tragedie plaatsvindt. Donald Trump, leidende figuur in de Republikeinse peilingen, zei dat een meer algemene wapendracht misschien de betere optie was. Nu heeft ook de gepensioneerde hersenchirurg Ben Carson, volgens de meeste peilingen tweede na Trump bij de Republikeinen, zijn mening gegeven.

Umpqua Community College, waar de schietpartij plaatsvond, en waar de schutter blijkbaar christenen viseerde, had alle wapens gebannen, tot en met voor veiligheidspersoneel, en daar ligt volgens Carson het probleem.

Een Fox-interviewer vroeg hem wat hij zou doen als hij met een schutter geconfronteerd werd die hem vroeg naar zijn religie. "Ik zou niet met hem samenwerken. Ik zou me niet gewoon laten neerschieten. Ik zou gezegd hebben (tegen de andere aanwezigen): 'He mensen, laat iedereen hem aanvallen. Hij kan mij neerschieten, maar hij kan ons niet allemaal krijgen'."

Kogelgaten 'minder verwoestend dan wetswijziging'

Op Facebook, vermeldt The New York Times, ging Carson deze week dieper in op zijn standpunt terzake. Twee van zijn neven, schreef hij, stierven na schietpartijen in Detroit. Hij heeft als dokter vele kogels verwijderd. "Ik zag nooit een lichaam met kogelgaten dat meer verwoestend was dan (het zou zijn om) het recht op wapendracht af te nemen". Hij citeerde Daniel Webster: "Amerika zal nooit tirannie kennen omdat de mensen bewapend zijn".

Carson bekritiseerde in toespraken de Democraten, en president Obama, omdat ze van de massamoord "een politieke kwestie maken. De linkerzijde zou deze tragediën willen gebruiken om haar politieke agenda vooruit te helpen. Voor mij is dat immens treurig. De linkerzijde wil dat je gelooft dat een man die christenen vraagt recht te staan, en ze dan één voor één executeert, zou gehoorzamen aan nieuwe wapenwetten. Dit soort logica verklaart waarom we vandaag met zoveel problemen geconfronteerd worden".

Sinds de schietpartij lanceerde of herlanceerde Carson de hashtag IAmAChristian, waarmee hij naar eigen zeggen de nabestaanden een hart onder de riem wil steken.

Carson, die een zacht stemgeluid koppelt aan soms harde uitspraken, is de voorbije weken al enkele keren met forse uitspraken in de aandacht gekomen. Zo vindt hij dat zijn land, met sociale programma's, in de richting van het nazisme opschuift. Hij sprak zich vorige maand ook uit tegen de mogelijkheid van een moslimpresident (of toch, preciseerde hij later, van een president die in sharia gelooft).

Dat zei hij tijdens het programma Fox & Friends op Fox News. Jeb Bush, ook presidentskandidaat bij de Republikeinen, kwam vrijdag in de problemen met het zinnetje "Stuff happens" (slechte dingen gebeuren nu eenmaal). In de bredere context argumenteerde Bush dat het soms beter is niets te doen als er een tragedie plaatsvindt. Donald Trump, leidende figuur in de Republikeinse peilingen, zei dat een meer algemene wapendracht misschien de betere optie was. Nu heeft ook de gepensioneerde hersenchirurg Ben Carson, volgens de meeste peilingen tweede na Trump bij de Republikeinen, zijn mening gegeven.Umpqua Community College, waar de schietpartij plaatsvond, en waar de schutter blijkbaar christenen viseerde, had alle wapens gebannen, tot en met voor veiligheidspersoneel, en daar ligt volgens Carson het probleem.Een Fox-interviewer vroeg hem wat hij zou doen als hij met een schutter geconfronteerd werd die hem vroeg naar zijn religie. "Ik zou niet met hem samenwerken. Ik zou me niet gewoon laten neerschieten. Ik zou gezegd hebben (tegen de andere aanwezigen): 'He mensen, laat iedereen hem aanvallen. Hij kan mij neerschieten, maar hij kan ons niet allemaal krijgen'."Op Facebook, vermeldt The New York Times, ging Carson deze week dieper in op zijn standpunt terzake. Twee van zijn neven, schreef hij, stierven na schietpartijen in Detroit. Hij heeft als dokter vele kogels verwijderd. "Ik zag nooit een lichaam met kogelgaten dat meer verwoestend was dan (het zou zijn om) het recht op wapendracht af te nemen". Hij citeerde Daniel Webster: "Amerika zal nooit tirannie kennen omdat de mensen bewapend zijn".Carson bekritiseerde in toespraken de Democraten, en president Obama, omdat ze van de massamoord "een politieke kwestie maken. De linkerzijde zou deze tragediën willen gebruiken om haar politieke agenda vooruit te helpen. Voor mij is dat immens treurig. De linkerzijde wil dat je gelooft dat een man die christenen vraagt recht te staan, en ze dan één voor één executeert, zou gehoorzamen aan nieuwe wapenwetten. Dit soort logica verklaart waarom we vandaag met zoveel problemen geconfronteerd worden".Sinds de schietpartij lanceerde of herlanceerde Carson de hashtag IAmAChristian, waarmee hij naar eigen zeggen de nabestaanden een hart onder de riem wil steken.Carson, die een zacht stemgeluid koppelt aan soms harde uitspraken, is de voorbije weken al enkele keren met forse uitspraken in de aandacht gekomen. Zo vindt hij dat zijn land, met sociale programma's, in de richting van het nazisme opschuift. Hij sprak zich vorige maand ook uit tegen de mogelijkheid van een moslimpresident (of toch, preciseerde hij later, van een president die in sharia gelooft).