Op een geluidsopname van een telefoongesprek is te horen dat vertegenwoordigers van Rusland en van de steenrijke Oekraïner Rinat Achmetov een omverwerping van het bewind beramen, beweert Zelensky. Mogelijk heeft de ondernemer er niets mee te maken, meent het 43-jarige staatshoofd, maar hij zal Achmetov wel met de opname confronteren.

Het Kremlin wees de uitlatingen van Zelensky meteen van de hand. 'Rusland heeft geen plannen om daaraan deel te nemen. En Rusland houdt zich nooit met zulke aangelegenheden bezig', zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov volgens het persbureau Interfax.

Oligarchen

Achmetov geldt als een tegenstander van een onlangs goedgekeurde wet die de politieke invloed wil beknotten van steenrijke Oekraïners die als oligarchen worden bestempeld. Zelensky wordt sindsdien fel bekritiseerd op de televisiezender van Achmetov, waarbij de zender argumenteert dat de wet niet alleen oligarchen viseert, maar iedereen die kritiek op de president heeft. Steun krijgt de president wel op de tv-zender van zijn sponsor Ihor Kolomoyskyi.

Even voor de tussenkomst van president Zelensky waarschuwde de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, Rusland voor 'de gevolgen' en 'de te betalen prijs als het land geweld gebruikt tegen Oekraïne'.

'Voor de tweede keer dit jaar heeft Rusland zwaar materiaal, tanks en gevechtsklare troepen verzameld aan de grenzen met Oekraïne', zei de NAVO-baas tijdens een persconferentie op de hoofdzetel van de alliantie. 'Het moet duidelijk zijn dat indien Rusland geweld gebruikt tegen Oekraïne, dat kosten en gevolgen zal hebben.'

Op een geluidsopname van een telefoongesprek is te horen dat vertegenwoordigers van Rusland en van de steenrijke Oekraïner Rinat Achmetov een omverwerping van het bewind beramen, beweert Zelensky. Mogelijk heeft de ondernemer er niets mee te maken, meent het 43-jarige staatshoofd, maar hij zal Achmetov wel met de opname confronteren. Het Kremlin wees de uitlatingen van Zelensky meteen van de hand. 'Rusland heeft geen plannen om daaraan deel te nemen. En Rusland houdt zich nooit met zulke aangelegenheden bezig', zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov volgens het persbureau Interfax. Achmetov geldt als een tegenstander van een onlangs goedgekeurde wet die de politieke invloed wil beknotten van steenrijke Oekraïners die als oligarchen worden bestempeld. Zelensky wordt sindsdien fel bekritiseerd op de televisiezender van Achmetov, waarbij de zender argumenteert dat de wet niet alleen oligarchen viseert, maar iedereen die kritiek op de president heeft. Steun krijgt de president wel op de tv-zender van zijn sponsor Ihor Kolomoyskyi.Even voor de tussenkomst van president Zelensky waarschuwde de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, Rusland voor 'de gevolgen' en 'de te betalen prijs als het land geweld gebruikt tegen Oekraïne'. 'Voor de tweede keer dit jaar heeft Rusland zwaar materiaal, tanks en gevechtsklare troepen verzameld aan de grenzen met Oekraïne', zei de NAVO-baas tijdens een persconferentie op de hoofdzetel van de alliantie. 'Het moet duidelijk zijn dat indien Rusland geweld gebruikt tegen Oekraïne, dat kosten en gevolgen zal hebben.'