De Tunesische interimpresident Foued Mebazaa heeft zijn"definitief vertrek uit het politieke leven" aangekondigd, van zodra het parlement een nieuwe president benoemt. Hij deed dat tijdens een interview in de zondagseditie van de Arabische krant Assabah.

"Ik zal de resultaten van de verkiezingen erkennen, om het even wie ze wint en om het even welke kleur de meerderheid in het toekomstige parlement heeft", zegt Mebazaa. "Ik zal de macht overdragen aan degene die door het parlement benoemd wordt als nieuwe president van de republiek."

Verrassingen

"De verkiezingen kunnen politieke verrassingen opleveren, want het zijn de eerste pluralistische en democratische verkiezingen sinds de revolutie", zegt de interimpresident. Bij die revolutie begin dit jaar werd Zine el Abidine Ben Ali na 23 jaar van de macht verdreven.

Islamisten

De islamisten van Ennahda zijn de grote favorieten bij de verkiezingen. "Ik heb vertrouwen in de gematigdheid van het Tunesische volk en van zijn leiders", besluit Mebazaa. "Ik ben optimistisch over de toekomst van Tunesië en het verloop van de verkiezingen.

Constituante

Die verkiezingen, de eerste vrije verkiezingen in de geschiedenis van het Noord-Afrikaanse land zijn intussen begonnen. Negen maanden na de val van de dictator Zine el Abidine Ben Ali kunnen ongeveer zeven miljoen stemgerechtigden de 217 leden van een grondwetgevende vergadering kiezen. Die constituante moet vervolgens een nieuwe overgangsregering benoemen en een grondwet uitwerken. Ten laatste over een jaar moeten dan parlements- en presidentsverkiezingen gehouden worden.

Favoriet

Met spanning wordt uitgekeken naar welke politieke formatie de meerderheid in de grondwetgevende assemblée weet te veroveren. Voor de 217 zitjes komen 11.618 kandidaten in aanmerking. Uit peilingen blijkt dat de islamitische Ennadha-beweging de favoriet is om 's lands grootste partij te worden.

Coalitie

Ondanks haar gecultiveerde gematigde imago dreigt Ennadha (Wedergeboorte) weinig coalitiepartners te vinden en dus weinig kans te maken om de politieke leiding in Tunesië in handen te nemen.

Omdat Tunesië gezien wordt als de eerste schakel van de Arabische Lente, wordt de stembusgang er ook in het buitenland met meer dan gewone interesse gevolgd. (Belga/EE)

De Tunesische interimpresident Foued Mebazaa heeft zijn"definitief vertrek uit het politieke leven" aangekondigd, van zodra het parlement een nieuwe president benoemt. Hij deed dat tijdens een interview in de zondagseditie van de Arabische krant Assabah. "Ik zal de resultaten van de verkiezingen erkennen, om het even wie ze wint en om het even welke kleur de meerderheid in het toekomstige parlement heeft", zegt Mebazaa. "Ik zal de macht overdragen aan degene die door het parlement benoemd wordt als nieuwe president van de republiek." Verrassingen "De verkiezingen kunnen politieke verrassingen opleveren, want het zijn de eerste pluralistische en democratische verkiezingen sinds de revolutie", zegt de interimpresident. Bij die revolutie begin dit jaar werd Zine el Abidine Ben Ali na 23 jaar van de macht verdreven. Islamisten De islamisten van Ennahda zijn de grote favorieten bij de verkiezingen. "Ik heb vertrouwen in de gematigdheid van het Tunesische volk en van zijn leiders", besluit Mebazaa. "Ik ben optimistisch over de toekomst van Tunesië en het verloop van de verkiezingen.Constituante Die verkiezingen, de eerste vrije verkiezingen in de geschiedenis van het Noord-Afrikaanse land zijn intussen begonnen. Negen maanden na de val van de dictator Zine el Abidine Ben Ali kunnen ongeveer zeven miljoen stemgerechtigden de 217 leden van een grondwetgevende vergadering kiezen. Die constituante moet vervolgens een nieuwe overgangsregering benoemen en een grondwet uitwerken. Ten laatste over een jaar moeten dan parlements- en presidentsverkiezingen gehouden worden.Favoriet Met spanning wordt uitgekeken naar welke politieke formatie de meerderheid in de grondwetgevende assemblée weet te veroveren. Voor de 217 zitjes komen 11.618 kandidaten in aanmerking. Uit peilingen blijkt dat de islamitische Ennadha-beweging de favoriet is om 's lands grootste partij te worden. Coalitie Ondanks haar gecultiveerde gematigde imago dreigt Ennadha (Wedergeboorte) weinig coalitiepartners te vinden en dus weinig kans te maken om de politieke leiding in Tunesië in handen te nemen. Omdat Tunesië gezien wordt als de eerste schakel van de Arabische Lente, wordt de stembusgang er ook in het buitenland met meer dan gewone interesse gevolgd. (Belga/EE)