'President Trump is even grote bedreiging als jihadistisch terrorisme': Economist Intelligence Unit

17/03/16 om 15:26 - Bijgewerkt om 15:33

Donald Trump die president van de Verenigde Staten wordt, dat is volgens de analisten van de Economist Intelligence Unit een van de grootste bedreigingen voor de wereldeconomie. Opvallend: op gelijke hoogte staat de toenemende bedreiging van jihadistish terrorisme.

'President Trump is even grote bedreiging als jihadistisch terrorisme': Economist Intelligence Unit

Donald Trump © Reuters

De Intelligence Unit van het gerenommeerde zakenblad The Economist (EIU) waarschuwt dat een Donald Trump in het Witte Huis de wereldeconomie grondig kan verstoren en ook een politiek- en veiligheidsrisico betekent in de Verenigde Staten.

De EIU twijfelt er kennelijk niet meer aan dat de excentrieke vastgoedmiljardair de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november wordt, maar voegt er wel aan toe niet te geloven dat hij uiteindelijk 'de meest waarschijnlijke' Democratische kandidaat Hillary Clinton zal kunnen verslaan.

Jihadistisch terrorisme

'Tot op heden heeft de heer Trump nog maar zeer weinig details van zijn beleidsplannen gegeven, en die lijken ook vatbaar voor voortdurende herziening,' aldus EIU in zijn risico-evalutie, waarbij wordt gekeken naar de impact en waarschijnlijkheid.

Lees ook: wat Trump ons kan leren over narcisme

De EIU gebruikt een score van 1 tot 25, waarbij 25 de maximale risicofactor is. Trump als Amerikaans president staat met een score van 12 op 25 op de zesde plaats, even hoog als 'de toenemende bedreiging van jihadistisch terrorisme'.

Top tien

Ook een uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU) en een gewapend conflict in de Zuid-Chinese Zee worden door de analisten van The Economist beschouwd als een kleinere bedreiging voor de wereldeconomie.

De grootst mogelijke bedreigingen, op één en twee, zijn volgens de EIU een scherpe inkrimping van de Chinese economie en Russische militaire interventies in Oekraïne en Syrië als voorbode van een nieuwe Koude Oorlog. Bekijk de top tien. (KVDA)

Onze partners