Bij postelectoraal geweld in het noorden van Nigeria zijn volgens burgerrechtenorganisaties al meer dan 200 doden gevallen. De herkozen president Goodluck Jonathan zegt dat het geweld geen spontane reactie was. "Ik wil niemand beschuldigen, maar we geloven dat hier bepaalde mensen achter zitten," zei Jonathan in een interview met de Amerikaanse zender CNN. "We zullen uitzoeken wie".

Rivaliteit

Nigeria, het grootste land van Afrika, is verdeeld door rivaliteit tussen het hoofdzakelijk islamitische noorden en het overwegend christelijke zuiden. Nadat zondag bekend raakte dat zittend president Goodluck Jonathan, een christen uit het zuiden, al in de eerste ronde werd herkozen, braken op verschillende plaatsen in het noorden rellen uit.

De autoriteiten geven geen dodenbalans over het geweld omdat ze naar eigen zeggen willen vermijden dat er represailles komen, maar volgens mensenrechtenorganisatie Civil Rights Congress staat de balans al op meer dan 200 doden. Naar verluidt zijn honderden mensen gearresteerd. Het Rode Kruis zegt dat bijna 50.000 mensen zijn gevlucht voor het geweld.

Kiesfraude

Verliezend presidentskandidaat Muhammadu Buhari ontkent achter het geweld te zitten en heeft zelf opgeroepen tot kalmte.

Buhari beschuldigt de partij van Jonathan van kiesfraude in het noorden. Hij beweert dat computers van de kiescommissie werden geprogrammeerd om zijn partij te benadelen in bepaalde deelstaten, meldt BBC. (KVDA)

Bij postelectoraal geweld in het noorden van Nigeria zijn volgens burgerrechtenorganisaties al meer dan 200 doden gevallen. De herkozen president Goodluck Jonathan zegt dat het geweld geen spontane reactie was. "Ik wil niemand beschuldigen, maar we geloven dat hier bepaalde mensen achter zitten," zei Jonathan in een interview met de Amerikaanse zender CNN. "We zullen uitzoeken wie". Rivaliteit Nigeria, het grootste land van Afrika, is verdeeld door rivaliteit tussen het hoofdzakelijk islamitische noorden en het overwegend christelijke zuiden. Nadat zondag bekend raakte dat zittend president Goodluck Jonathan, een christen uit het zuiden, al in de eerste ronde werd herkozen, braken op verschillende plaatsen in het noorden rellen uit. De autoriteiten geven geen dodenbalans over het geweld omdat ze naar eigen zeggen willen vermijden dat er represailles komen, maar volgens mensenrechtenorganisatie Civil Rights Congress staat de balans al op meer dan 200 doden. Naar verluidt zijn honderden mensen gearresteerd. Het Rode Kruis zegt dat bijna 50.000 mensen zijn gevlucht voor het geweld. Kiesfraude Verliezend presidentskandidaat Muhammadu Buhari ontkent achter het geweld te zitten en heeft zelf opgeroepen tot kalmte. Buhari beschuldigt de partij van Jonathan van kiesfraude in het noorden. Hij beweert dat computers van de kiescommissie werden geprogrammeerd om zijn partij te benadelen in bepaalde deelstaten, meldt BBC. (KVDA)