Filip werd aangeduid als waarnemend president na de schorsing van de pro-Russische president Igor Dodon door het Grondwettelijk Hof. Hij ondertekende zondag de decreten om verkiezingen uit te roepen op 6 september, aldus het Moldavisch presidentschap.

De president verklaarde tijdens een persconferentie dat zijn voorganger geweigerd had om een ontbindingsdecreet voor het parlement te ondertekenen nadat het Grondwettelijk Hof vrijdag beslist had dat het parlement ontbonden moest worden in de aanloop naar nieuwe verkiezingen. Daarom besliste het Hof zondag om Dodon te schorsen, op vraag van het de Democratische Partij, de op een na grootste partij in het parlement.

De vraag tot ontbinding van het parlement kwam er nadat de partijen er niet in geslaagd waren om voor de deadline van vrijdag/eergisteren - drie maanden na de parlementsverkiezingen - een regering te vormen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag raakte nog bekend dat Moldavië een nieuwe regering heeft, met pro-Russische en pro-Europese partijen.

Moldavië is een van de armste landen in Europa. Sinds de Moldavische onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991, kreeg het land te maken met herhaaldelijke politieke crises. Daarnaast is er ook nog het bevroren conflict in Transnistrië, het pro-Russische separatistische gebied in het oosten van het land.

Filip werd aangeduid als waarnemend president na de schorsing van de pro-Russische president Igor Dodon door het Grondwettelijk Hof. Hij ondertekende zondag de decreten om verkiezingen uit te roepen op 6 september, aldus het Moldavisch presidentschap.De president verklaarde tijdens een persconferentie dat zijn voorganger geweigerd had om een ontbindingsdecreet voor het parlement te ondertekenen nadat het Grondwettelijk Hof vrijdag beslist had dat het parlement ontbonden moest worden in de aanloop naar nieuwe verkiezingen. Daarom besliste het Hof zondag om Dodon te schorsen, op vraag van het de Democratische Partij, de op een na grootste partij in het parlement.De vraag tot ontbinding van het parlement kwam er nadat de partijen er niet in geslaagd waren om voor de deadline van vrijdag/eergisteren - drie maanden na de parlementsverkiezingen - een regering te vormen.In de nacht van vrijdag op zaterdag raakte nog bekend dat Moldavië een nieuwe regering heeft, met pro-Russische en pro-Europese partijen.Moldavië is een van de armste landen in Europa. Sinds de Moldavische onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991, kreeg het land te maken met herhaaldelijke politieke crises. Daarnaast is er ook nog het bevroren conflict in Transnistrië, het pro-Russische separatistische gebied in het oosten van het land.