Mukherjee zei dat de regering het juridische systeem zal verstrengen om ervoor te zorgen dat wetten ook effectief worden toegepast. De president beloofde daarnaast dat een derde van de zetels in de parlementen zal worden voorberhouden voor vrouwen.

'Mijn regering erkent de belangrijke rol die vrouwen spelen in de ontwikkeling van onze maatschappij en de groei van ons land,' zei Mukherjee.

Groot probleem

Het heersende seksueel geweld in India werd de voorbije maanden uitvoerig besproken en heeft ook internationaal deining veroorzaakt.

Vorige week nog werden twee tienerzussen in een dorp in de deelstaat Uttar Pradesh het slachtoffer van een groepsverkrachting. De daders zijn gearresteerd.

Het nieuwe geweld kwam amper een week na de groepsverkrachting in Uttar Pradesh van twee nichtjes, die daarna aan een boom werden opgehangen. Dat ontlokte in het hele land verontwaardiging over de veiligheid van vrouwen.

'Per ongeluk'

Verschillende politici krijgen kritiek omdat ze ongevoelig op de incidenten zouden reageren. Afgelopen weekend zei een topman van de hindoenationalistische Bharatiya Janata, de partij van de nieuwe premier Nahendra Modi, dat de groepsverkrachting en de moord op de twee jonge meisjes 'per ongeluk' gebeurde.

'Dit soort incidenten gebeurt niet met opzet. Dat gebeurt per ongeluk', zei Ramsevak Paikra. Achteraf liet Paikra weten dat zijn woorden verkeerd werden weergegeven, ook al werden ze zo uitgezonden door de televisie. (Belga/KVDA)

Mukherjee zei dat de regering het juridische systeem zal verstrengen om ervoor te zorgen dat wetten ook effectief worden toegepast. De president beloofde daarnaast dat een derde van de zetels in de parlementen zal worden voorberhouden voor vrouwen.'Mijn regering erkent de belangrijke rol die vrouwen spelen in de ontwikkeling van onze maatschappij en de groei van ons land,' zei Mukherjee.Groot probleem Het heersende seksueel geweld in India werd de voorbije maanden uitvoerig besproken en heeft ook internationaal deining veroorzaakt. Vorige week nog werden twee tienerzussen in een dorp in de deelstaat Uttar Pradesh het slachtoffer van een groepsverkrachting. De daders zijn gearresteerd.Het nieuwe geweld kwam amper een week na de groepsverkrachting in Uttar Pradesh van twee nichtjes, die daarna aan een boom werden opgehangen. Dat ontlokte in het hele land verontwaardiging over de veiligheid van vrouwen. 'Per ongeluk' Verschillende politici krijgen kritiek omdat ze ongevoelig op de incidenten zouden reageren. Afgelopen weekend zei een topman van de hindoenationalistische Bharatiya Janata, de partij van de nieuwe premier Nahendra Modi, dat de groepsverkrachting en de moord op de twee jonge meisjes 'per ongeluk' gebeurde. 'Dit soort incidenten gebeurt niet met opzet. Dat gebeurt per ongeluk', zei Ramsevak Paikra. Achteraf liet Paikra weten dat zijn woorden verkeerd werden weergegeven, ook al werden ze zo uitgezonden door de televisie. (Belga/KVDA)