President India: ‘Autonomie van Kasjmir ingetrokken om het te bevrijden van terrorisme’

Indiase premier Narendra Modi.

Narendra Modi, de president van India, heeft zich voor het eerst uitgesproken over de beslissing van zijn regering om de autonomie van het Indiase deel van Jammu en Kashmir in te trekken. Dat was volgens hem nodig om de regio te bevrijden van terrorisme en separatisme.

In een toespraak die op de televisie werd uitgezonden, argumenteerde Modi dat Pakistan het speciale statuut van Kasjmir gebruikte ‘om het fanatisme aan te wakkeren’ tegen India.

Net als India claimt ook buurland Pakistan het overwegend door moslims bewoonde gebied. Beide landen controleren elk een deel ervan. De twee kernmachten hebben in het verleden al verscheidene oorlogen uitgevochten sinds de opdeling van het gebied in 1947.

‘Mijn vrienden, ik ben ervan overtuigd dat we Jammu en Kasjmir met deze vorm van organisatie kunnen bevrijden van het terrorisme en separatisme’, zei de hindoe-nationalistische leider. ‘Ik heb de overtuiging dat het volk van Jammu en Kasjmir nieuwe hoop en nieuwe aspiraties tegemoet gaat nadat het separatisme overwonnen is’.

Het was de eerste keer dat Modi zich uitsprak over de beslissing van zijn regering afgelopen zondag om een einde te maken aan de autonomie van de regio. Hij noemde de maatregel ‘historisch’.

Geblokkeerd

De eerste minister zei nog dat de moslims in de regio het Offerfeest eind deze week zonder problemen konden vieren.

Sinds zondag zijn alle communicatiemiddelen in Indiaas Kasjmir geblokkeerd. De Indiase autoriteiten stelden deze totale black-out in om een eventuele opstand van de lokale bevolking te vermijden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content