‘President heeft toestemming nodig van Congres voor militaire acties’

© Reuters

In de Verenigde Straten staan Republikeinen en Democraten grotendeels achter de Amerikaanse aanval van donderdag op een Syrische luchtmachtbasis, maar ze zijn niet tevreden dat president Donald Trump het Congres niet op voorhand heeft geconsulteerd.

Verschillende Amerikaanse parlementsleden vragen dat Donald Trump zijn strategie uit de doeken doet.

“Deze actie is passend en correct”, verklaarde de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan. “Deze tactische aanvallen tonen aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad dat het niet niet meer op de Amerikaanse inactiviteit kan rekenen als het wreedheden uitvoert tegen het Syrische volk.”

Aan Democratische kant spreken de minderheidsleiders van de Senaat en het Huis, Chuck Schumer en Nancy Pelosi, eveneens van een “correcte reactie op de gruwel”, al had de administratie van Trump wel een strategie moeten opmaken en dat moeten voorleggen aan het Congres alvorens het toe te passen.

De president heeft toestemming nodig van het Congres voor militaire acties

Rand Paul, Republikeins Senator

Die boodschap is te horen aan beide kanten van de politieke spectrum. Zo verklaarde de Republikeinse Senator Rand Paul dat “de president toestemming nodig heeft van het Congres voor militaire acties, zoals dat is opgenomen in de Grondwet, ik roep hem op om naar het Congres te komen voor een degelijk debat”, zegt hij. “Onze eerdere interventies in deze regio hebben ons niet meer veiligheid geschonken en Syrië zal net hetzelfde blijven.”

Ex-rivaal van Trump bij de presidentsverkiezingen Ted Cruz liet dan weer weten dat hij uitkijkt naar de uitleg van Trump aan het Congres en het Amerikaanse volk over wat er de komende dagen zal gebeuren. En ook de topdemocraat in de inlichtingencommissie van de Senaat, Adam Schiff, herinnert Trump eraan dat “het Congres moet stemmen op elk gebruik van geweld dat niet uit zelfverdediging gebeurt. Dat is noodzakelijk wanneer actie wordt ondernomen tegen terroristische groepen, of tegen regimes, zoals hier het geval is”.

De Republikeinen John McCain en Lindsey Graham loven de keuze van Trump. De twee zijn hardliners als het gaat over militaire acties, maar hebben zich in het verleden ook wel opvallend negatief opgesteld tegenover de Republikeinse president. “In tegenstelling tot de vorige administratie, heeft president Trump actie ondernomen op een kantelmoment in Syrië”, klinkt het.

En Hillary Clinton? Die verklaarde net donderdag, nog voor de aanval, tijdens een toespraak in New York dat ze “echt vindt dat we de luchtmachtbasissen in Syrië hadden moeten vernietigen, of dat nog steeds moeten doen, zodat het regime ze niet meer kan gebruiken om onschuldige mensen te bombarderen”. Hoe Hillary reageert op de verrassingsaanval van Trump, is nog niet bekend.

Partner Content