President en premier van Mali opgepakt en vastgehouden door soldaten

Minstens 53 doden bij aanval op militair kamp in Mali © belga

Het leger van Mali heeft de premier en de president van het Afrikaanse land opgepakt en meegenomen naar een militaire basis in Kati, 15 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Bamako. Dat heeft een militaire officier, die anoniem wenst te blijven, maandagavond verteld aan het Duitse persagentschap DPA. Ook de minister van Defensie van de interim-regering van Mali zou zijn meegenomen.

Het leger greep in nadat maandag ministersposten opnieuw werden verdeeld. Daarbij verloren twee leden van de militaire junta die in augustus de macht greep hun positie.

Overgangspresident Bah Ndaw en premier Moctar Ouane moesten het land na de militaire coup van vorig jaar in anderhalf jaar klaarmaken voor nieuwe verkiezingen, waarna er weer een burgerregering aan de macht zou kunnen komen.

De onstabiele crisisstaat wordt al jaren geteisterd door islamistische terreurgroepen. In Mali is een VN-missie actief om het land te stabiliseren.

Veroordeeld

Grote internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Afrikaanse Unie hebben de arrestaties veroordeeld. In een gezamenlijke verklaring, die ook door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is ondertekend, eisen ze de ‘onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijheid’ van de politici.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres riep maandag in een tweet op tot ‘kalmte’ in Mali en de ‘onvoorwaardelijke vrijlating’ van de civiele leiders, die eerder op de dag door het leger werden opgepakt.

‘Ik ben zeer verontrust door berichten over de arrestatie van civiele leiders die belast zijn met de overgang naar een nieuwe regering in Mali,’ voegde hij eraan toe in zijn boodschap.

Diplomaten zeggen dat de VN-Veiligheidsraad in de komende dagen een spoedvergadering zou kunnen houden over de situatie in Mali.

Partner Content