President Chili looft 11-jarig meisje voor houden van baby na verkrachting

© Reuters

De Chileense president Sebastián Piñera heeft zijn lof uitgesproken over een 11-jarig meisje dat zwanger raakte na een verkrachting.

Het lot van het meisje dat zwanger raakte na verkrachting door een vriend van haar moeder, doet het euthanasiedebat in Chili hevig oplaaien. Het thema ligt erg gevoelig in het zeer gelovige Latijns-Amerikaanse land.

Het 11-jarige meisje heeft op de televisie aangegeven dat ze van plan is de baby te houden. De Chileense president Sebastian Pinera reageerde hierop met lovende woorden. Hij prees het meisje voor haar “volwassenheid” en “diepgang”.

Onmiddellijk na deze woorden gonsde het van verontwaardiging op de websites Twitter en Facebook.

De discussie over het afbreken van een zwangerschap na een verkrachting is al een tijdje gaande in het diepgelovige Chili. Euthanasie om medische reden of na verkrachting is illegaal in Chili sinds de dictatuur van Augusto Pinochet.

Chili heeft samen met enkele andere Latijns-Amerikaanse landen zoals El Salvador de strengste abortuswet ter wereld. Het ziet er niet naar uit dat de wet onder president Pinera zal worden versoepeld.

Presidentsverkiezingen

De zaak van het 11-jarig meisje, waarvan de dader ondertussen is opgepakt, is een politiek item geworden in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. De conservatieven die de afgelopen vier jaar met Sebastián Piñera de president leverden, krijgen zware concurrentie vanuit linkse hoek nu Michelle Bachelet terug in het land is. Bachelet werd in 2006 de eerste vrouwelijke president van Chili, nadien vervulde ze een topfunctie bij de Verenigde Naties.

In Chili mag een president niet meteen voor een tweede termijn gaan. Maar nu waagt Bachelet dus opnieuw haar kans. Op haar officiële Twitterpagina liet ze alvast weten dat abortus na verkrachting of om gezondheidsredenen legaal zou moeten worden. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content