Toch hebben de negentien rijkste landen ter wereld en de Europese Unie vooruitgang geboekt, 'deels dankzij de vastberadenheid van de Verenigde Staten', meende de Amerikaanse president. Maar het is noodzakelijk om te kijken naar 'wat China niet doet, wat Rusland niet doet en naar wat Saoedi-Arabië niet doet', zei president Biden.

's Werelds grootste economieën mogen dan wel de doelstellingen die zijn vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs bevestigd hebben en een akkoord bereikt hebben om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, maar toch was de slotverklaring van de verzamelde staatshoofden een teleurstelling voor klimaatactivisten. Zo legden ze geen streefdatum vast voor het bereiken van koolstofneutraliteit, noch voor het beëindigen van de opwekking van elektriciteit uit steenkool.

In een eerdere ontwerpverklaring hadden de G20-staatshoofden zich ertoe verbonden om tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken. In de slotverklaring wordt 'tegen of rond het midden van de eeuw' als streefdatum genoemd.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, verdedigde in Rome echter de Russische doelstelling om niet eerder dan 2060 koolstofneutraal te zijn. 'Dat is onze berekende inzet en daar houden we ons aan', zei Lavrov zondag. Ook China bevestigde zijn doelstelling om zijn uitstoot nog tot 2030 laten stijgen en pas tegen 2060 koolstofneutraliteit bereiken. India - na China, de VS en de EU de grootste uitstoter van broeikasgassen - weigerende eveneens beloftes te maken over koolstofneutraliteit en kijkt naar welvarender naties.

'Nood aan ambitieuzere doelen'

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva heeft wereldleiders zondagavond opgeroepen om ambitieuzere klimaatdoelen te stellen.

'De klimaatverandering vereist ambitieuzere wereldwijde actie', schreef Georgieva in een blog. 'Indien er geen wijzigingen komen, zal het wereldwijde beleid de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 veel hoger laten oplopen dan nodig is om het doel om de klimaatopwarming tot 1,5 graad te beperken levensvatbaar te houden.'

'Om die ommekeer te realiseren, moeten de wereldleiders op de COP26 twee kritieke kloven dichten: die qua ambitie en die qua beleid', voegde ze eraan toe.

Historische verantwoordelijkheid

De IMF-topvrouw riep met name de grote economieën op om hun uitstoot sneller terug te dringen 'om redenen van rechtvaardigheid en historische verantwoordelijkheid'.

Voorts riep Georgieva de rijke landen ook op om hun belofte te houden om vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar te geven aan de arme landen om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan.

De IMF-topvrouw pleitte ten slotte ook voor een koolstoftaks. 'Een wereldwijde koolstofprijs van meer dan 75 dollar per ton CO2 is tegen 2030 nodig om de opwarming onder de twee graden te houden', aldus Georgieva.

Toch hebben de negentien rijkste landen ter wereld en de Europese Unie vooruitgang geboekt, 'deels dankzij de vastberadenheid van de Verenigde Staten', meende de Amerikaanse president. Maar het is noodzakelijk om te kijken naar 'wat China niet doet, wat Rusland niet doet en naar wat Saoedi-Arabië niet doet', zei president Biden. 's Werelds grootste economieën mogen dan wel de doelstellingen die zijn vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs bevestigd hebben en een akkoord bereikt hebben om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, maar toch was de slotverklaring van de verzamelde staatshoofden een teleurstelling voor klimaatactivisten. Zo legden ze geen streefdatum vast voor het bereiken van koolstofneutraliteit, noch voor het beëindigen van de opwekking van elektriciteit uit steenkool. In een eerdere ontwerpverklaring hadden de G20-staatshoofden zich ertoe verbonden om tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken. In de slotverklaring wordt 'tegen of rond het midden van de eeuw' als streefdatum genoemd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, verdedigde in Rome echter de Russische doelstelling om niet eerder dan 2060 koolstofneutraal te zijn. 'Dat is onze berekende inzet en daar houden we ons aan', zei Lavrov zondag. Ook China bevestigde zijn doelstelling om zijn uitstoot nog tot 2030 laten stijgen en pas tegen 2060 koolstofneutraliteit bereiken. India - na China, de VS en de EU de grootste uitstoter van broeikasgassen - weigerende eveneens beloftes te maken over koolstofneutraliteit en kijkt naar welvarender naties.IMF-topvrouw Kristalina Georgieva heeft wereldleiders zondagavond opgeroepen om ambitieuzere klimaatdoelen te stellen.'De klimaatverandering vereist ambitieuzere wereldwijde actie', schreef Georgieva in een blog. 'Indien er geen wijzigingen komen, zal het wereldwijde beleid de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 veel hoger laten oplopen dan nodig is om het doel om de klimaatopwarming tot 1,5 graad te beperken levensvatbaar te houden.' 'Om die ommekeer te realiseren, moeten de wereldleiders op de COP26 twee kritieke kloven dichten: die qua ambitie en die qua beleid', voegde ze eraan toe. De IMF-topvrouw riep met name de grote economieën op om hun uitstoot sneller terug te dringen 'om redenen van rechtvaardigheid en historische verantwoordelijkheid'. Voorts riep Georgieva de rijke landen ook op om hun belofte te houden om vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar te geven aan de arme landen om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. De IMF-topvrouw pleitte ten slotte ook voor een koolstoftaks. 'Een wereldwijde koolstofprijs van meer dan 75 dollar per ton CO2 is tegen 2030 nodig om de opwarming onder de twee graden te houden', aldus Georgieva.