In een toespraak voor zijn nieuw regeringskabinet zei de Syrische president dat zijn land in staat van oorlog is en dat hij er alles aan zal doen om de oorlog te winnen. Dat meldt de BBC. Zijn verklaringen kwamen slechts enkele uren voor de aanval van rebellen op een Syrische tv-zender, die aan drie mensen het leven kostte.

'Oppositie neerslaan'
"Wanneer we in staat van oorlog zijn, moet onze regering er alles aan doen om die oorlog te winnen", zei Assad volgens CNN. Hij gaf ook aan dat het regime de oppositie moet "neerslaan." Hij weigert eveneens alle toegevingen aan diegenen die hem van de troon willen stoten.

De Syrische president had ook kritiek op de landen die hem vragen een stap opzij te zetten. "Het Westen neemt, maar geeft nooit. Dat heeft het telkens weer bewezen", verklaarde hij aan zijn regering. "Syrië wilt goede relaties met alle landen, maar wij moeten ook weten waar onze interesses liggen." Hij riep op om elders bondgenoten te zoeken en het Westen links te laten liggen.

Aanval op televisiezender Slechts enkele uren na de speech vielen Syrische rebellen de staatszender al-Ikhbaria aan. Volgens het regime kostte die aanval aan zeven mensen het leven. Onder de slachtoffers zijn journalisten en een veiligheidsagent.

Het regime beschuldigt de buitenlandse media van een samenzwering tegen Syrië en gaf aan dat al-Ikhbaria die "sinistere campagnes" probeerde te counteren. Observatoren stellen echter dat de zender vooral een doorgeefluik is voor propaganda van Assad.

De aanval op de TV-zender lokte ook verontwaardigde reacties uit in het buitenland en onder activisten. "Media en hun personeel zouden niet aangevallen mogen worden. Alle partijen moeten deze aanval veroordelen", zegt Nadim Houry van Human Rights Watch. "Pro-Assadjournalisten vermoorden is niet de vrijheid die ik wil", tweet Amal Hanano, een Syrische activist.

Geweld escaleert
In de omgeving van de Syrische hoofdstad Damascus blijft het geweld ondertussen verder escaleren. Volgens leden van de Amerikaanse inlichtingendienst zijn het regime en de rebellen verwikkeld in een status quo-oorlog. "Geen van beide partijen lijkt te domineren of verkeert in de positie om te winnen", zegt een van de leden.

De Verenigde Staten geloven echter nog steeds dat Assad uiteindelijk toch van de troon gestoten wordt. Ze melden dat de rebellen hun tactieken hebben verbeterd en dat ze ondertussen zo'n 10.000 tot 15.000 strijders tellen.

Volgens de Verenigde Naties heeft het conflict in Syrië sinds maart 2011 al aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost. De oppositie gewaagt zelfs van meer dan 15.000 slachtoffers. (GM)

In een toespraak voor zijn nieuw regeringskabinet zei de Syrische president dat zijn land in staat van oorlog is en dat hij er alles aan zal doen om de oorlog te winnen. Dat meldt de BBC. Zijn verklaringen kwamen slechts enkele uren voor de aanval van rebellen op een Syrische tv-zender, die aan drie mensen het leven kostte. 'Oppositie neerslaan' "Wanneer we in staat van oorlog zijn, moet onze regering er alles aan doen om die oorlog te winnen", zei Assad volgens CNN. Hij gaf ook aan dat het regime de oppositie moet "neerslaan." Hij weigert eveneens alle toegevingen aan diegenen die hem van de troon willen stoten. De Syrische president had ook kritiek op de landen die hem vragen een stap opzij te zetten. "Het Westen neemt, maar geeft nooit. Dat heeft het telkens weer bewezen", verklaarde hij aan zijn regering. "Syrië wilt goede relaties met alle landen, maar wij moeten ook weten waar onze interesses liggen." Hij riep op om elders bondgenoten te zoeken en het Westen links te laten liggen. Aanval op televisiezender Slechts enkele uren na de speech vielen Syrische rebellen de staatszender al-Ikhbaria aan. Volgens het regime kostte die aanval aan zeven mensen het leven. Onder de slachtoffers zijn journalisten en een veiligheidsagent.Het regime beschuldigt de buitenlandse media van een samenzwering tegen Syrië en gaf aan dat al-Ikhbaria die "sinistere campagnes" probeerde te counteren. Observatoren stellen echter dat de zender vooral een doorgeefluik is voor propaganda van Assad. De aanval op de TV-zender lokte ook verontwaardigde reacties uit in het buitenland en onder activisten. "Media en hun personeel zouden niet aangevallen mogen worden. Alle partijen moeten deze aanval veroordelen", zegt Nadim Houry van Human Rights Watch. "Pro-Assadjournalisten vermoorden is niet de vrijheid die ik wil", tweet Amal Hanano, een Syrische activist. Geweld escaleert In de omgeving van de Syrische hoofdstad Damascus blijft het geweld ondertussen verder escaleren. Volgens leden van de Amerikaanse inlichtingendienst zijn het regime en de rebellen verwikkeld in een status quo-oorlog. "Geen van beide partijen lijkt te domineren of verkeert in de positie om te winnen", zegt een van de leden. De Verenigde Staten geloven echter nog steeds dat Assad uiteindelijk toch van de troon gestoten wordt. Ze melden dat de rebellen hun tactieken hebben verbeterd en dat ze ondertussen zo'n 10.000 tot 15.000 strijders tellen. Volgens de Verenigde Naties heeft het conflict in Syrië sinds maart 2011 al aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost. De oppositie gewaagt zelfs van meer dan 15.000 slachtoffers. (GM)