President Aoun roept op van Libanon ‘lekenstaat’ te maken

Explosie Beiroet: President Aoun wil geen internationaal onderzoek © belga

President Michel Aoun heeft zondag verklaard dat de ’tijd voor verandering’ aangebroken is en hij deed een oproep om Libanon tot een ‘lekenstaat’, met een scheiding van kerk en staat, uit te roepen. Hij deed zijn uitspraken aan de vooravond van een bezoek van de Franse president Emmanuel Macron, die aandringt op een confessionele hervorming.

‘Omdat ik ervan overtuigd ben dat alleen een lekenstaat in staat is het pluralisme te beschermen, te vrijwaren door de staat in een reële eenheid te transformeren, vraag ik dat Libanon tot een lekenstaat verklaard wordt’, zei Aoun in een toespraak tot de Libanezen ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Libanon.

Hij beloofde ‘de religieuze autoriteiten en politieke leiders tot dialoog op te roepen om tot een formule te komen die aanvaardbaar is voor iedereen en die via gepaste amendementen aan de grondwet kan worden ingevoerd’.

Emmanuel Macron, drong er na de verwoestende explosie van 4 augustus in Beiroet bij de politieke leiders van Libanon op aan vitale politieke hervormingen door te voeren. Hij wordt maandagavond weer in Beiroet verwacht.

Michel Aoun erkende dat het confessionele systeem ‘een obstakel voor elke ontwikkeling is geworden, voor elke hervorming en elke strijd tegen corruptie’ en zelfs een ‘generator van conflicten’ is.

Voorstel tot premier

Ondertussen zijn de zwaargewichten van de soennitische gemeenschap in Libanon het er zondag over eens geworden een diplomaat, Mustapha Adib, voor te dragen als eerste minister. De keuze moet maandag nog bekrachtigd worden tijdens parlementair overleg.

Aoun overlegt maandag met de parlementaire fracties over wie tot premier zal worden benoemd. De soenniet die de meeste stemmen krijgt, wordt premier.

Voormalige eerste ministers, onder wie Saad Hariri, maakten zondagavond na een vergadering bekend dat ze het eens werden over de Libanese ambassadeur in Duitsland. ‘We hebben beslist ambassadeur Mustapha Adib voor te dragen en we hopen dat de regering snel gevormd zal worden’, zei ex-regeringsleider Fouad Siniora aan de pers.

De 48-jarige Adib, doctor in de politieke wetenschappen en hoogleraar aan de universiteit, werd in 2013 tot ambassadeur in Duitsland benoemd. Hij staat dicht bij voormalig premier en miljardair Najib Mikati.

Partner Content