Het is een jaar geleden dat we de bloedigste terroristische aanslag in de geschiedenis van de Republiek van Turkije hebben verijdeld. Turkije heeft in de loop van vorig jaar zijn veerkracht, herstelvermogen en kracht bewezen. Het is essentieel om een evaluatie van het afgelopen jaar te maken en vooruit te kijken.

Turkije heeft zijn veerkracht, herstelvermogen en kracht bewezen.

Allereerst moeten we onthouden wat we hebben doorstaan. Wat er die nacht gebeurde, was een aanval op de Turkse staat door verraders, die het Turkse leger hadden geïnfiltreerd, die loyaal zijn aan een instabiele man die zichzelf ziet als de 'imam van het universum' (premier Yildirim verwijst hier naar Fethullah Gülen, de islamitische geestelijke die in ballingschap in de Verenigde Staten woont en door de Turkse overheid verantwoordelijk wordt gesteld voor de staatsgreep, nvdr.).

We werden geconfronteerd met moordenaars die hun eigen nationale parlement bombardeerden, die gedurende die nacht het hoofdkwartier vernietigden van de speciale politiediensten die op de voorgrond strijden tegen terroristische organisaties, die met tanks reden over ongewapende burgers, die schoten vanuit straaljagers en gevechtshelikopters. We hebben nog nooit zo een brutaliteit in onze geschiedenis meegemaakt. Dit terroristische netwerk heeft 250 van onze burgers gedood en voor meer dan 2000 gewonden gezorgd.

Indien we kijken naar de feiten zien we dat er twee bronnen van trots zijn ontstaan uit deze zeer pijnlijke ervaring. De eerste is de moed en de vastberadenheid van het Turkse volk. Onze burgers van alle achtergronden en politieke standpunten gingen de straten op tegen de coupplegers. Onze televisiekanalen bleven uitzenden ondanks de bedreigingen en de aanvallen door de coupplegers. De Turkse natie werd één.

Ten tweede toonde het Turkse volk aan de hele wereld dat het de democratie verdedigde en dat zal blijven doen. Mijn volk heeft aangetoond dat alleen regeringen die door middel van democratische processen en de wil van het volk aan de macht komen in Turkije zullen regeren, niet de gewapende groepen. De sterkste legitimiteit is die van de democratie. We hebben deze zware democratietest als land doorstaan.

Maar de vraag die mijn kleinkind me tijdens die nacht een jaar geleden in al haar naïviteit vroeg, zal ik nooit vergeten: 'Opa, zijn die mensen onze soldaten niet?' Inderdaad, welke gedachtengang zou een persoon ertoe brengen zijn eigen volk, instellingen, symbolen en leiders op zo een brutale manier aan te vallen?

Het antwoord ligt in de aard van het verraadnetwerk waarmee we geconfronteerd worden. Die avond werden we geconfronteerd met een crimineel netwerk dat blindelings de bevelen van kopstuk Fethullah Gülen volgde. We hebben het over een verraderlijke bende die de notie van de glorieuze duizendjarige geschiedenis van Turkse soldaten niet begrepen heeft, die de manager van een bedrijf in handen van de Gulenistische Terreurorganisatie (FETÖ) en de schijnbare eigenaar van een school die door dezelfde organisatie wordt beheerd op militaire wijze groette, en dit op de militaire basis die ze als hoofdkwartier hebben gebruikt.

In feite had mijn regering Fethullah Gülen daadwerkelijk ontmaskerd en dienovereenkomstig actie ondernomen. We hadden al inspanningen gedaan om het bestaan van deze structuur binnenin de staat te onthullen en hadden in dat verband aanzienlijk vooruitgang geboekt.

De couppoging van 15 juli heeft echter op een betreurenswaardige manier blootgelegd dat de bedreiging waarmee we geconfronteerd worden buiten onze inschatting ligt, dat ze veel dieper en essentiëler is. De omvang van het complot dat de afgelopen 40 jaar uitgewerkt werd door Fethullah Gülen om zich de Turkse staat toe te eigenen, werd ontmaskerd. FETÖ-leden hebben op bevel van Fethullah Gülen onopgemerkt gehandeld in de hartvaten van het systeem en bijna alle machtscentra bereikt zoals een infectie die veroorzaakt wordt door een virus dat geleidelijk aan de vitale organen van een lichaam overneemt.

Veelomvattende administratieve, criminele en juridische onderzoeken worden sinds 15 juli 2016 uitgevoerd. Er is uitgebreid bewijs gevonden over deze structuur die de couppoging heeft uitgewerkt en geïmplementeerd.

Het bewijs heeft aangetoond dat we geconfronteerd worden met een ketters, esoterisch geloofssysteem dat opgericht werd door Fethullah Gülen. De scholen en de slaapzalen van de organisatie deden dienst als hersenspoel- en aanwervingscentra. Leden van de organisatie opgeleid in deze scholen en loyaal aan hun leider, die ze als een 'Messias' beschouwen, waren geïnfiltreerd in de staatsinstellingen. Op deze manier werden de volgelingen, die bereid waren om tot allerlei illegale en immorele daden over te gaan zonder ze in vraag te stellen, op strategische posities gezet.

Deze mensen hebben complotten georganiseerd zoals inbreuken bij de toegangsproeven van de publieke sector, illegale afluisterpraktijken, chantage en schijnprocessen. De organisatie werd gefinancierd door zogenaamde liefdadigheidsinstellingen en stichtingen. Miljarden dollars aan geldtransacties zijn witgewassen via grote bedrijven en banken.

De mediatak van de organisatie fungeerde als een propaganda-instrument. Is het denkbaar dat een 'onderwijsbeweging' in celstructuren werkt, leden aan de hand van codenamen herkent, versleutelde applicaties ontwikkelt om onderling te communiceren, zijn leden technieken van contraspionage en tactieken leert om hun affiliatie te maskeren?

Deze nieuwe generatie van terroristische organisatie heeft gebruikgemaakt van elke mogelijke methode om degenen die niet aan hun kant staan te elimineren en heeft geprobeerd om niet alleen de politieke macht, maar ook de staat van de Republiek van Turkije te controleren volgens hun eigen ketterse ambities. Het is deze ketterse en gevaarlijke ambitie die de Turkse natie op 15 juli heeft verijdeld.

Die avond werden we geconfronteerd met een crimineel netwerk dat blindelings de bevelen van kopstuk Fetullah Gülen volgde.

Ik kan zeggen dat we de ruggengraat van de organisatie in Turkije hebben vernietigd aan de hand van de maatregelen die we hebben genomen. De dreiging is echter niet beperkt tot Turkije. De organisatie heeft in veel landen vergelijkbare structuren. Momenteel blijven ze verraderlijke zaden in andere staten planten. Deze keer zijn ze actiever op zoek naar wereldwijde economische en politieke invloed om te overleven. Hierbij zou ik onze vrienden alweer willen waarschuwen.

De Turkse natie heeft de wereld laten zien dat democratie geen goedkope overwinning is, maar dat het kostbaar genoeg is om voor te sterven. Onze primaire plicht is om de nodige maatregelen te nemen om te voorkomen dat dit weer gebeurt. We leveren inspanningen om dit uitdagende proces binnen de grondwettelijke orde te beheren. Uiteindelijk werd de Turkse democratie geviseerd en onze democratie heeft gewonnen. Bijgevolg is ons doel en onze inspanningen om de nodige stappen op tijd te zetten om onze democratie te bekronen.

Dit opiniestuk werd geschreven door Binali Yildirim, premier van Turkije, en vertaald door de Turkse ambassade in België.

Het is een jaar geleden dat we de bloedigste terroristische aanslag in de geschiedenis van de Republiek van Turkije hebben verijdeld. Turkije heeft in de loop van vorig jaar zijn veerkracht, herstelvermogen en kracht bewezen. Het is essentieel om een evaluatie van het afgelopen jaar te maken en vooruit te kijken.Allereerst moeten we onthouden wat we hebben doorstaan. Wat er die nacht gebeurde, was een aanval op de Turkse staat door verraders, die het Turkse leger hadden geïnfiltreerd, die loyaal zijn aan een instabiele man die zichzelf ziet als de 'imam van het universum' (premier Yildirim verwijst hier naar Fethullah Gülen, de islamitische geestelijke die in ballingschap in de Verenigde Staten woont en door de Turkse overheid verantwoordelijk wordt gesteld voor de staatsgreep, nvdr.).We werden geconfronteerd met moordenaars die hun eigen nationale parlement bombardeerden, die gedurende die nacht het hoofdkwartier vernietigden van de speciale politiediensten die op de voorgrond strijden tegen terroristische organisaties, die met tanks reden over ongewapende burgers, die schoten vanuit straaljagers en gevechtshelikopters. We hebben nog nooit zo een brutaliteit in onze geschiedenis meegemaakt. Dit terroristische netwerk heeft 250 van onze burgers gedood en voor meer dan 2000 gewonden gezorgd.Indien we kijken naar de feiten zien we dat er twee bronnen van trots zijn ontstaan uit deze zeer pijnlijke ervaring. De eerste is de moed en de vastberadenheid van het Turkse volk. Onze burgers van alle achtergronden en politieke standpunten gingen de straten op tegen de coupplegers. Onze televisiekanalen bleven uitzenden ondanks de bedreigingen en de aanvallen door de coupplegers. De Turkse natie werd één. Ten tweede toonde het Turkse volk aan de hele wereld dat het de democratie verdedigde en dat zal blijven doen. Mijn volk heeft aangetoond dat alleen regeringen die door middel van democratische processen en de wil van het volk aan de macht komen in Turkije zullen regeren, niet de gewapende groepen. De sterkste legitimiteit is die van de democratie. We hebben deze zware democratietest als land doorstaan.Maar de vraag die mijn kleinkind me tijdens die nacht een jaar geleden in al haar naïviteit vroeg, zal ik nooit vergeten: 'Opa, zijn die mensen onze soldaten niet?' Inderdaad, welke gedachtengang zou een persoon ertoe brengen zijn eigen volk, instellingen, symbolen en leiders op zo een brutale manier aan te vallen?Het antwoord ligt in de aard van het verraadnetwerk waarmee we geconfronteerd worden. Die avond werden we geconfronteerd met een crimineel netwerk dat blindelings de bevelen van kopstuk Fethullah Gülen volgde. We hebben het over een verraderlijke bende die de notie van de glorieuze duizendjarige geschiedenis van Turkse soldaten niet begrepen heeft, die de manager van een bedrijf in handen van de Gulenistische Terreurorganisatie (FETÖ) en de schijnbare eigenaar van een school die door dezelfde organisatie wordt beheerd op militaire wijze groette, en dit op de militaire basis die ze als hoofdkwartier hebben gebruikt. In feite had mijn regering Fethullah Gülen daadwerkelijk ontmaskerd en dienovereenkomstig actie ondernomen. We hadden al inspanningen gedaan om het bestaan van deze structuur binnenin de staat te onthullen en hadden in dat verband aanzienlijk vooruitgang geboekt.De couppoging van 15 juli heeft echter op een betreurenswaardige manier blootgelegd dat de bedreiging waarmee we geconfronteerd worden buiten onze inschatting ligt, dat ze veel dieper en essentiëler is. De omvang van het complot dat de afgelopen 40 jaar uitgewerkt werd door Fethullah Gülen om zich de Turkse staat toe te eigenen, werd ontmaskerd. FETÖ-leden hebben op bevel van Fethullah Gülen onopgemerkt gehandeld in de hartvaten van het systeem en bijna alle machtscentra bereikt zoals een infectie die veroorzaakt wordt door een virus dat geleidelijk aan de vitale organen van een lichaam overneemt.Veelomvattende administratieve, criminele en juridische onderzoeken worden sinds 15 juli 2016 uitgevoerd. Er is uitgebreid bewijs gevonden over deze structuur die de couppoging heeft uitgewerkt en geïmplementeerd.Het bewijs heeft aangetoond dat we geconfronteerd worden met een ketters, esoterisch geloofssysteem dat opgericht werd door Fethullah Gülen. De scholen en de slaapzalen van de organisatie deden dienst als hersenspoel- en aanwervingscentra. Leden van de organisatie opgeleid in deze scholen en loyaal aan hun leider, die ze als een 'Messias' beschouwen, waren geïnfiltreerd in de staatsinstellingen. Op deze manier werden de volgelingen, die bereid waren om tot allerlei illegale en immorele daden over te gaan zonder ze in vraag te stellen, op strategische posities gezet. Deze mensen hebben complotten georganiseerd zoals inbreuken bij de toegangsproeven van de publieke sector, illegale afluisterpraktijken, chantage en schijnprocessen. De organisatie werd gefinancierd door zogenaamde liefdadigheidsinstellingen en stichtingen. Miljarden dollars aan geldtransacties zijn witgewassen via grote bedrijven en banken. De mediatak van de organisatie fungeerde als een propaganda-instrument. Is het denkbaar dat een 'onderwijsbeweging' in celstructuren werkt, leden aan de hand van codenamen herkent, versleutelde applicaties ontwikkelt om onderling te communiceren, zijn leden technieken van contraspionage en tactieken leert om hun affiliatie te maskeren?Deze nieuwe generatie van terroristische organisatie heeft gebruikgemaakt van elke mogelijke methode om degenen die niet aan hun kant staan te elimineren en heeft geprobeerd om niet alleen de politieke macht, maar ook de staat van de Republiek van Turkije te controleren volgens hun eigen ketterse ambities. Het is deze ketterse en gevaarlijke ambitie die de Turkse natie op 15 juli heeft verijdeld.Ik kan zeggen dat we de ruggengraat van de organisatie in Turkije hebben vernietigd aan de hand van de maatregelen die we hebben genomen. De dreiging is echter niet beperkt tot Turkije. De organisatie heeft in veel landen vergelijkbare structuren. Momenteel blijven ze verraderlijke zaden in andere staten planten. Deze keer zijn ze actiever op zoek naar wereldwijde economische en politieke invloed om te overleven. Hierbij zou ik onze vrienden alweer willen waarschuwen.De Turkse natie heeft de wereld laten zien dat democratie geen goedkope overwinning is, maar dat het kostbaar genoeg is om voor te sterven. Onze primaire plicht is om de nodige maatregelen te nemen om te voorkomen dat dit weer gebeurt. We leveren inspanningen om dit uitdagende proces binnen de grondwettelijke orde te beheren. Uiteindelijk werd de Turkse democratie geviseerd en onze democratie heeft gewonnen. Bijgevolg is ons doel en onze inspanningen om de nodige stappen op tijd te zetten om onze democratie te bekronen.Dit opiniestuk werd geschreven door Binali Yildirim, premier van Turkije, en vertaald door de Turkse ambassade in België.