In Thailand heeft premier Yingluck Shinawatra de demonstranten gevraagd om de straatprotesten tegen haar regering te staken. Dat bericht de Britse omroep BBC. De Thaise premier overleefde een vertrouwensstemming in het parlement.

Premier Yingluck heeft op tv verklaard dat de antiregeringsdemonstraties schade kunnen toebrengen aan de Thaise economie. Eerder won de Thaise premier een vertrouwensstemming in het parlement. Volgens voorzitter Somsak Kiatsuranont hebben daarbij 297 tegen 134 parlementsleden in haar voordeel gestemd. De regeringspartij Pheu Thai van Yingluck heeft een absolute meerderheid in het parlement.

Amnestiewet

De oppositie had een motie van wantrouwen tegen de premier ingediend naar aanleiding van de aanhoudende massaprotesten in Thailand. Sinds zondag demonstreren aanhangers van de oppositie tegen de Thaise premier. Ze houden sindsdien ook verschillende ministeries bezet in de hoofdstad Bangkok.

Reden daarvoor is een controversiële amnestiewet van de regering, die een einde moet maken aan de politieke onrust in het land. De oppositie is bang dat ex-premier Thaksin Shinawatra, de broer van Yingluck, door de wet vrijuit zal gaan in een corruptiezaak. Begin november is de wet al tegengehouden in de Senaat, maar toch blijven de protesten aanhouden.

Thaksin

Ex-premier Thaksin bevindt zich momenteel in Dubai, maar volgens de oppositie houdt hij achter de schermen nog altijd stevig de touwtjes in handen in de Thaise kabinet. Tegen de regering van Thaksin werd in 2006 een coup gepleegd door het koningsgezinde leger. Hij werd later veroordeeld in een fraudezaak.

De recente protestacties zijn de hevigste demonstraties in Thailand sinds 2010, toen bij rellen tegen de regering 90 mensen omkwamen en duizenden anderen gewond raakten. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de strijdende partijen er intussen toe opgeroepen om de wet te respecteren. (YD)

In Thailand heeft premier Yingluck Shinawatra de demonstranten gevraagd om de straatprotesten tegen haar regering te staken. Dat bericht de Britse omroep BBC. De Thaise premier overleefde een vertrouwensstemming in het parlement.Premier Yingluck heeft op tv verklaard dat de antiregeringsdemonstraties schade kunnen toebrengen aan de Thaise economie. Eerder won de Thaise premier een vertrouwensstemming in het parlement. Volgens voorzitter Somsak Kiatsuranont hebben daarbij 297 tegen 134 parlementsleden in haar voordeel gestemd. De regeringspartij Pheu Thai van Yingluck heeft een absolute meerderheid in het parlement.De oppositie had een motie van wantrouwen tegen de premier ingediend naar aanleiding van de aanhoudende massaprotesten in Thailand. Sinds zondag demonstreren aanhangers van de oppositie tegen de Thaise premier. Ze houden sindsdien ook verschillende ministeries bezet in de hoofdstad Bangkok.Reden daarvoor is een controversiële amnestiewet van de regering, die een einde moet maken aan de politieke onrust in het land. De oppositie is bang dat ex-premier Thaksin Shinawatra, de broer van Yingluck, door de wet vrijuit zal gaan in een corruptiezaak. Begin november is de wet al tegengehouden in de Senaat, maar toch blijven de protesten aanhouden.Ex-premier Thaksin bevindt zich momenteel in Dubai, maar volgens de oppositie houdt hij achter de schermen nog altijd stevig de touwtjes in handen in de Thaise kabinet. Tegen de regering van Thaksin werd in 2006 een coup gepleegd door het koningsgezinde leger. Hij werd later veroordeeld in een fraudezaak.De recente protestacties zijn de hevigste demonstraties in Thailand sinds 2010, toen bij rellen tegen de regering 90 mensen omkwamen en duizenden anderen gewond raakten. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de strijdende partijen er intussen toe opgeroepen om de wet te respecteren. (YD)