Premier Sturgeon: ‘Dit brexitakkoord is ergst mogelijke optie voor Schotland’

Nicola Sturgeon © Belga Image

De Schotse premier Nicola Sturgeon is niet te spreken over het ontwerpakkoord tussen Brussel en Londen over de zogenaamde Ierse backstop. ‘Wat nu op tafel ligt, is de ergst mogelijke optie voor Schotland’.

Sturgeon zei dat aan de Britse openbare omroep BBC.

‘Backstop’

De Europese en Britse onderhandelaars kwamen maandagavond tot een ontwerpakkoord voor de Ierse backstop, de laatste grote hindernis voor een alomvattende brexitdeal. De backstop – of ‘vangnet’ – moet vermijden dat er opnieuw een harde grens ontstaat tussen Ierland en Noord-Ierland als de EU en het Verenigd Koninkrijk na het aflopen van de overgangsperiode eind december 2020 nog geen nieuw handelsakkoord hebben.

De tekst voorziet dat het hele Verenigd Koninkrijk tijdelijk lid lijft van de douane-unie met de EU, tot er een oplossing is voor de grens. Voor Noord-Ierland komen er aparte voorzieningen, zodat dat dichter blijft bij de EU.

Maar voor Schotland is die deal ‘vernietigend’, zegt Sturgeon. ‘Niet alleen haalt het Schotland uit de interne markt, wat op zich al erg genoeg is, maar het zou ons in een concurrentiestrijd met Noord-Ierland werpen, dat de facto wél in de interne markt kan blijven. Dat zou de slechtste van alle opties zijn voor Schotland’

Het akkoord zou de arbeidsmarkt en de investeringen in Schotland tenietdoen, ‘en dat is niet iets dat iemand zou mogen accepteren.’

Tegen stemmen

De Schotse premier is voorstander van een volledig lidmaatschap van de eengemaakte markt en de douane-unie. De Schotse bevolking stemde bij het brexit-referendum twee jaar geleden eigenlijk vóór blijvend lidmaatschap van de EU.

Haar partij SNP zal alvast tegen de deal stemmen als die in het parlement komt, zei fractieleider Ian Blackford woensdagochtend al.

Ontslag?

Of dat nodig zal zijn, hangt af van de Britse regering die sinds 15 uur Belgische tijd samen zit om het standpunt te bepalen.

Volgens de krant The Guardian zou de regering rond 19 uur (lokale tijd) naar buiten komen met het akkoord, als ze het tenminste goedkeurt, waarna ze rond 21 uur een persconferentie organiseert.

De Britse pers speculeren massaal over het ontslag van twee leden van de regering-May. Het zou gaan om de staatssecretaris van Internationale Ontwikkeling Penny Mordaunt en haar collega van Werk en Pensioenen Esther McVey, meldt The Daily Telegraph.

Het Britse Lagerhuis vraagt de premier om woensdagavond nog een verklaring af te leggen in het parlement. Vertegenwoordigers van de 27 andere Europese lidstaten bespreken dezelfde tekst momenteel in Brussel.

Als de Britse regering het licht op groen zet, komt de Europese Commissie woensdagavond mogelijk nog met een ontwerptekst voor het alomvattende brexit-akkoord. Dat zou volgens de BBC een klepper van 500 pagina’s zijn.

‘Capitulatie’

Ook de Britse oud-premier Tony Blair gelooft niet in het voorakkoord, ook al is die tekst nog nergens verschenen. Hij herhaalt zijn oproep voor een nieuw brexit-referendum.

‘De aard van de deal die premier May heeft gesloten, is niet te verbergen. Dit akkoord is geen compromis, het is een capitulatie’, zei hij. ‘Het is bedekt met een dikke laag glazuur, maar daaronder zit een oneetbare cake.’

Volgens de oud-premier zal het Verenigd Koninkrijk gebonden blijven aan het Europees handelsbeleid, tot zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk dat opzeggen. Brussel heeft met andere woorden een veto, hekelde hij. ‘Dit is een brexit in theorie, maar in realiteit blijven we gebonden aan Europa. Dit is lachen met de redenen waarom het VK wilden vertrekken. Wat het ook was waar de bevolking voor gestemd heeft, dit is het niet’, zei Blair.

Hij herhaalde opnieuw zijn oproep om een tweede referendum te organiseren. ‘Dat zou de discussie beëindigen voor een hele generatie.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content