Premier Rutte over brexit: ‘Nederlandse belangen staan op één, twee en drie’

Mark Rutte tijdens het terrorismedebat © AFP

Het is verstandig om de Britten “iets lucht te geven” om intern orde op zaken te stellen, vindt premier de Nederlandse premier Mark Rutte. Maar bij de onderhandelingen over de scheiding staan de Nederlandse belangen ‘op één, twee en drie’.

Dat verklaarde premier Mark Rutte in de Tweede Kamer, tijdens een debat over de brexit.

Groot-Brittannië is in een “ernstige crisis”, zowel politiek, economisch als monetair, aldus Rutte, die zoals de Tweede Kamer vond dat er geen “strafexpeditie” of “vechtscheiding” moest komen.

“We moeten toe naar een nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk en inzetten op een zorgvuldig en correct proces.” Dat moet wel het liefst “zo kort mogelijk” duren, aldus de premier.

“Ik ben het eens met iedereen die zegt dat het ‘zo snel mogelijk’ moet gebeuren. Maar dat heeft twee elementen. Snel, maar ook zo mogelijk.”

Britse huifkar verlaat de cirkel

Rutte noemde de uitslag van het Britse referendum volgens een NOS-verslag geopolitiek “buitengewoon slecht”. Hij wees op de verschillende crises aan de randen van Europa en trok een parallel waarbij hij Europa ziet als een cirkel vol huifkarren. “Wat er nu gebeurt, is dat een land bezig is om zijn huifkar eruit te halen. Dat heeft flinke gevolgen. Zeker als de huifkar de vijfde economie en een van de twee permanente Europese leden van de Veiligheidsraad is.”

Rutte zei dat voor hem in de komende onderhandelingen over de brexit de Nederlandse belangen vooropstaan. Die staan “op één, twee en drie”.

Volgens de minister-president verandert er op korte termijn niets voor burgers en bedrijven van Nederland. “Het lidmaatschap eindigt niet vandaag of morgen.”

Nexit?

Hoewel er geen kans is dat zijn voorstel wordt aangenomen, diende Geert Wilders van de PVV een motie in voor de voorbereidingen voor Nederlandse uittreding uit de Europese Unie. “Dat zal ik iedere keer doen. Er komen verkiezingen aan en dan zullen we zien hoe de mensen hierover denken”, zei hij. Rutte ontraadde het voorstel. Hij noemde het gokken met, en te grabbel gooien van, het Nederlands belang.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content