De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy heeft niet alleen te kampen met politieke en economische problemen, hij heeft zichzelf nu ook nog eens behoorlijk voor schut gezet nadat blijkt dat hij 'copy-paste'-condoleances heeft gestuurd naar de slachtoffers van de treincrash in Santiago de Compostela waardoor er een verwijzing naar de recente aardbeving in China is blijven staan.

Nadat hij zijn persoonlijk verdriet uitdrukte en zijn 'meest oprechte condoleances naar de families van de slachtoffers' uitstuurde, liet hij in zijn mededeling ook nog weten dat hij 'het verlies van menselijk leven en de materiële schade betreurt door de aardbeving in de Chinese stad Gansu'.

De vergissing is des te pijlijker omdat Rajoy zelf afkomstig is uit Galicië, de regio waar het drama plaatsvond, en geboren is in Santiago de Compostela.

Onder zware druk

Hoewel de fout wellicht door een medewerker van Rajoy werd gemaakt, is het alweer een slag in het gezicht van een leider die reeds zwaar onder druk staat. Volgende woensdag moet de Spaanse eerste minister immers vragen van het parlement beantwoorden over zijn vermeende betrokkenheid in de illegale fondsenwerving van zijn conservatieve Partido Popular (PP).

Rajoy riep ook drie dagen van nationale rouw uit voor de slachtoffers van de tragedie in Santiago. Het gaat om het zwaarste spoorongeval in bijna 70 jaar. In 1972 kwamen ook al eens 77 mensen om het leven bij een treincrash.

Het grootste treinongeluk in Spanje vond evenwel in 1944 plaats, tijdens de eerste jaren van de dictatuur van Franco, toen in Torre del Bierzo tussen de 500 en 800 mensen omkwamen. De omvang van deze ramp werd verbloemd door de censuur van de dictatuur. De Spaanse nationale spoorwegmaatschappij maakte toen gewag van 78 doden. (TE)

De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy heeft niet alleen te kampen met politieke en economische problemen, hij heeft zichzelf nu ook nog eens behoorlijk voor schut gezet nadat blijkt dat hij 'copy-paste'-condoleances heeft gestuurd naar de slachtoffers van de treincrash in Santiago de Compostela waardoor er een verwijzing naar de recente aardbeving in China is blijven staan. Nadat hij zijn persoonlijk verdriet uitdrukte en zijn 'meest oprechte condoleances naar de families van de slachtoffers' uitstuurde, liet hij in zijn mededeling ook nog weten dat hij 'het verlies van menselijk leven en de materiële schade betreurt door de aardbeving in de Chinese stad Gansu'. De vergissing is des te pijlijker omdat Rajoy zelf afkomstig is uit Galicië, de regio waar het drama plaatsvond, en geboren is in Santiago de Compostela. Onder zware drukHoewel de fout wellicht door een medewerker van Rajoy werd gemaakt, is het alweer een slag in het gezicht van een leider die reeds zwaar onder druk staat. Volgende woensdag moet de Spaanse eerste minister immers vragen van het parlement beantwoorden over zijn vermeende betrokkenheid in de illegale fondsenwerving van zijn conservatieve Partido Popular (PP). Rajoy riep ook drie dagen van nationale rouw uit voor de slachtoffers van de tragedie in Santiago. Het gaat om het zwaarste spoorongeval in bijna 70 jaar. In 1972 kwamen ook al eens 77 mensen om het leven bij een treincrash. Het grootste treinongeluk in Spanje vond evenwel in 1944 plaats, tijdens de eerste jaren van de dictatuur van Franco, toen in Torre del Bierzo tussen de 500 en 800 mensen omkwamen. De omvang van deze ramp werd verbloemd door de censuur van de dictatuur. De Spaanse nationale spoorwegmaatschappij maakte toen gewag van 78 doden. (TE)