Premier Michel en drie ministers richting New York voor VN-vergadering

VN-Veiligheidsraad © Reuters

Vanaf 2019 is België een van de niet-permanente leden van de VN-veiligheidsraad. Daarom trekken de eerste minister en drie collega’s deze week naar de algemene vergadering in New York om de banden aan te halen.

De opening van de Algemene Vergadering van de VN vormt elk jaar een hoogmis van de diplomatie. Presidenten, premiers en ministers van de 193 lidstaten overschouwen er op de grootste internationale bühne de politieke brandhaarden op de planeet, treffen elkaar in New Yorkse hotels voor bilaterale onderonsjes en schuiven er aan bij tal van conferenties, side-events, recepties en andere werklunches.

Als stichtende lidstaat en traditionele aanhanger van een multilaterale wereldorde geeft ook België steevast acte de présence, en dit jaar, bij de opening van de 73ste sessie van de Algemene Vergadering, heeft het jaarlijkse rendez-vous nog aan belang gewonnen. In juni nomineerden de VN-lidstaten ons land voor een van de tien niet-permanente zetels in de Veiligheidsraad, in 2019 en 2020.

De Belgische diplomatieke machine draait al een tijd op volle toeren en nu schakelt ook de regering een versnelling hoger. Op de agenda’s van premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders staan tal van bilaterale gesprekken ingepland, onder meer met ambtgenoten van landen die samen met België in de Veiligheidsraad zullen zetelen.

Daarnaast moet de deelname van regeringsleden aan allerhande side-events de internationale prioriteiten van België in de verf zetten. Zo onderstreept minister Reynders maandagochtend meteen de Belgische insteek met zijn deelname aan een vredestop die wordt georganiseerd ter ere van de honderdste verjaardag van de geboorte van Nelson Mandela. In de loop van de week neemt de MR-vicepremier ook deel aan evenementen over thema’s als het lot van kinderen in gewapende conflicten, foltervrije handel en het internationale recht.

Premier Michel tekent onder meer present op een werklunch over de regio van de Grote Meren en een klimaattop met de Franse president Emmanuel Macron en de New Yorkse oud-burgemeester Michael Bloomberg.

Michel start zijn bezoek aan New York met een receptie van Donald en Melania Trump. In tegenstelling tot zijn Russische en Chinese ambtgenoten Vladimir Poetin en Xi Jinping maakt de Amerikaanse president wel zijn opwachting op de Verenigde Naties en het laat zich raden dat hij opnieuw veel aandacht naar zich toe zal zuigen. Zijn onorthodox unilateralisme, met de terugtrekking uit het klimaatakkoord van Parijs, de VN-mensenrechtenraad, Unesco en de nucleaire deal met Iran als treffende voorbeelden, staat haaks op veel van waar de VN voor staan.

Dinsdagochtend houdt Trump zijn toespraak voor de Algemene Vergadering, waar hij vorig jaar nog dreigende taal sprak aan het adres van ‘little rocket man’, de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Ditmaal wordt Iran als belangrijk doelwit aangekondigd.

Woensdagochtend volgt het misschien wel meest intrigerende moment van de week, wanneer Trump als notoir criticaster van de VN een zitting van de Veiligheidsraad zal leiden. Het thema: de non-proliferatie van massavernietigingswapens. Als inkomend lid is premier Michel uitgenodigd.

Vanaf oktober geniet België formeel de status van observator. Michel zelf spreekt donderdag omstreeks 20 uur Belgische tijd de Algemene Vergadering toe. Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo is enkele dagen aanwezig op de VN-zetel. De Open Vld-vicepremier, die wordt vergezeld door een aantal Belgische jongerenvertegenwoordigers, zet er onder meer zijn schouders onder een nieuw onderwijsinitiatief van Unicef. Samen met de VN-kinderrechtenorganisatie organiseert De Croo ook een event van #SheIsEqual, de internationale campagne voor gendergelijkheid. Op zijn agenda staan ook de ondertekening van nieuwe algemene overeenkomsten met de partnerlanden Guinée en Rwanda.

Omdat gezondheid dit jaar een opvallend prominent thema in New York is, steekt ook minister Maggie De Block de Atlantische Oceaan over. De federale minister van Volksgezondheid zal er onder meer de Belgische ‘best practices’ uit de doeken doen op een ‘high level event’ over de bestrijding van tuberculose. De Block neemt eveneens het woord op een conferentie over geestelijke gezondheidszorg, die België samen met onder meer de Born This Way Foundation van popster Lady Gaga op touw zet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content