De twee regeringsleiders legden vandaag allebei een krans neer voor de bekende, nog steeds met kogelgaten doorzeefde muur in Kamp Kigali, waar de tien para's van het 2de bataljon commando's uit Flawinne in de ochtend van donderdag 7 april 1994 stierven onder het geweld van militairen van de Forces armées rwandaises (FAR).

Zij beschuldigden de Belgen ervan achter de moordaanslag op hun president Juvénal Habyarimana te zitten, van wie het vliegtuig de avond voordien uit de lucht geschoten werd. Die aanslag zette de genocide in gang die in drie maanden tijd 800.000 (volgens de VN) tot 1 miljoen (volgens de Rwandese autoriteiten) slachtoffers maakte.

De ceremonie in Kigali vond vandaag plaats in de aanwezigheid van commando's van Flawinne, familieleden van vijf van de tien gesneuvelde para's en Nederlandstalige en Franstalige scholieren die premier Michel op zijn reis naar Rwanda vergezellen. Zij moeten mee de herinnering levend houden aan wat 25 jaar geleden in Rwanda gebeurde.

Naast de militairen en de twaalf andere Belgen die tijdens de genocide om het leven kwamen, 'betreuren we alle slachtoffers van de genocide tegen de Tutsi's in Rwanda', zei Michel.

De twee regeringsleiders legden vandaag allebei een krans neer voor de bekende, nog steeds met kogelgaten doorzeefde muur in Kamp Kigali, waar de tien para's van het 2de bataljon commando's uit Flawinne in de ochtend van donderdag 7 april 1994 stierven onder het geweld van militairen van de Forces armées rwandaises (FAR). Zij beschuldigden de Belgen ervan achter de moordaanslag op hun president Juvénal Habyarimana te zitten, van wie het vliegtuig de avond voordien uit de lucht geschoten werd. Die aanslag zette de genocide in gang die in drie maanden tijd 800.000 (volgens de VN) tot 1 miljoen (volgens de Rwandese autoriteiten) slachtoffers maakte. De ceremonie in Kigali vond vandaag plaats in de aanwezigheid van commando's van Flawinne, familieleden van vijf van de tien gesneuvelde para's en Nederlandstalige en Franstalige scholieren die premier Michel op zijn reis naar Rwanda vergezellen. Zij moeten mee de herinnering levend houden aan wat 25 jaar geleden in Rwanda gebeurde. Naast de militairen en de twaalf andere Belgen die tijdens de genocide om het leven kwamen, 'betreuren we alle slachtoffers van de genocide tegen de Tutsi's in Rwanda', zei Michel.