Mohammed Morsi krijgt samen met 105 andere leden van de moslimbroederschap de doodstraf.

De massa-ontsnapping vond plaats in 2011, tijdens het volksprotest tegen Morsi's voorganger, dictator Hosni Mubarak. Ook het geweld tijdens die 'Egyptische Lente' werd Morsi ten laste gelegd. Het "preliminaire" houdt in dat het vonnis, zoals de Egyptische wet voorschrijft, voor een "niet-bindende opinie" voorgelegd wordt aan de hoogste gerechtelijke islamitische instantie, de Grootmoefti. Op 2 juni volgt dan het definitieve vonnis.

Drie weken geleden was Morsi reeds wegens het gebruik van en aanzetten tot geweld tot 20 jaar cel veroordeeld in een eerste proces tegen hem.

Autoritaire regeerstijl

Morsi werd in 2012 nog tot president verkozen, zij het dan met een nipte meerderheid.

In juni 2013 kwamen miljoenen mensen op straat om te protesteren tegen de autoritaire regeerstijl van de Morsi. Dat leidde tot een militaire staatsgreep, onder leiding van de toenmalig legerleider Abdel Fattah al-Sisi. Een half jaar later werd hij gekozen tot president.

Sinds de staatsgreep hebben de autoriteiten de moslimbroederschap verbannen en duizenden aanhangers aangehouden. (Belga/NS)

Mohammed Morsi krijgt samen met 105 andere leden van de moslimbroederschap de doodstraf. De massa-ontsnapping vond plaats in 2011, tijdens het volksprotest tegen Morsi's voorganger, dictator Hosni Mubarak. Ook het geweld tijdens die 'Egyptische Lente' werd Morsi ten laste gelegd. Het "preliminaire" houdt in dat het vonnis, zoals de Egyptische wet voorschrijft, voor een "niet-bindende opinie" voorgelegd wordt aan de hoogste gerechtelijke islamitische instantie, de Grootmoefti. Op 2 juni volgt dan het definitieve vonnis. Drie weken geleden was Morsi reeds wegens het gebruik van en aanzetten tot geweld tot 20 jaar cel veroordeeld in een eerste proces tegen hem. Morsi werd in 2012 nog tot president verkozen, zij het dan met een nipte meerderheid. In juni 2013 kwamen miljoenen mensen op straat om te protesteren tegen de autoritaire regeerstijl van de Morsi. Dat leidde tot een militaire staatsgreep, onder leiding van de toenmalig legerleider Abdel Fattah al-Sisi. Een half jaar later werd hij gekozen tot president. Sinds de staatsgreep hebben de autoriteiten de moslimbroederschap verbannen en duizenden aanhangers aangehouden. (Belga/NS)