Onder druk van zijn Westerse sponsoren heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko in de nieuwe grondwetstekst een passus opgenomen waarin de - bij het akoord van Minsk II afgesproken - "speciale status" van de opstandige Donbass-regio's Donetsk en Loehansk wordt geregeld.

Geen commentaar van Moskou

Porosjenko heeft het voorstel naar de Verhovna Rada, het eenkamerparlement, gestuurd, en die is de ontwerptekst beginnen bespreken. Aan dat overleg neemt ook de verantwoordelijke voor de regio Europa van de Amerikaanse regering, Victoria Nuland, deel. Nuland, een neocon, was nauw betrokken bij de Euromaidanbeweging en de samenstelling van het nieuwe regime in Kiev.

Rusland onthield zich van commentaar, hoewel het Moskou was dat bleef aandringen op het erkennen van een speciaal statuut voor de separatistische gebieden.

'Dictaat' van het Westen

Viceparlementsvoorzitster Oksana Zorozjed beklaagde zich er al over, dat de internationale gemeenschap "enorme druk" op de parlementariërs uitoefent om het statuut goed te keuren. Met name in nationalistische en extreemrechtse kringen valt dit "dictaat" van het Westen niet in goede aarde.

Begin juli had de "chocoprins" al eens een voorstel voor een grondswetswijziging naar de volksvertegenwoordiging gestuurd, maar daarin werd alleen gesproken over decentralisatie.(Belga/WB)

Onder druk van zijn Westerse sponsoren heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko in de nieuwe grondwetstekst een passus opgenomen waarin de - bij het akoord van Minsk II afgesproken - "speciale status" van de opstandige Donbass-regio's Donetsk en Loehansk wordt geregeld. Porosjenko heeft het voorstel naar de Verhovna Rada, het eenkamerparlement, gestuurd, en die is de ontwerptekst beginnen bespreken. Aan dat overleg neemt ook de verantwoordelijke voor de regio Europa van de Amerikaanse regering, Victoria Nuland, deel. Nuland, een neocon, was nauw betrokken bij de Euromaidanbeweging en de samenstelling van het nieuwe regime in Kiev.Rusland onthield zich van commentaar, hoewel het Moskou was dat bleef aandringen op het erkennen van een speciaal statuut voor de separatistische gebieden. Viceparlementsvoorzitster Oksana Zorozjed beklaagde zich er al over, dat de internationale gemeenschap "enorme druk" op de parlementariërs uitoefent om het statuut goed te keuren. Met name in nationalistische en extreemrechtse kringen valt dit "dictaat" van het Westen niet in goede aarde. Begin juli had de "chocoprins" al eens een voorstel voor een grondswetswijziging naar de volksvertegenwoordiging gestuurd, maar daarin werd alleen gesproken over decentralisatie.(Belga/WB)