Porosjenko en Zelensky naar tweede ronde van Oekraïense presidentsverkiezingen

Volodymyr Zelensky © Reuters

Acteur en komiek Volodymyr Zelenksy ligt ruim aan de leiding in de eerste ronde van de zondag in Oekraïne gehouden presidentsverkiezingen, zo blijkt uit maandag vrijgegeven gedeeltelijke resultaten.

Na iets meer dan de helft van de stemmen geteld, behaalt Zelensky (41) 30,2 procent tegen 16,7 procent voor uittredend president Petro Porosjenko, zegt de kiescommissie.

Beide kandidaten bekampen elkaar opnieuw in een tweede stemronde op 21 april. Als er zich geen belangrijke verschuivingen bij het tellen meer zouden voordoen, is ex-premier Ioelia Timosjenko met 13,1 procent van de stemmen dus geëlimineerd voor die tweede ronde. Zij is wel derde op 39 kandidaten.

De gedeeltelijke uitslagen bevestigen grotendeels de resultaten van de exit-polls. Timosjenko betwistte ze niettemin en claimde op de tweede plaats te komen.

Petro Porosjenko en Volodymyr Zelensky naar de tweede ronde

Huidig president Petro Porosjenko en de acteur/komiek Volodymyr Zelensky worden de overblijvende kandidaten voor de tweede ronde van Oekraïense presidentsverkiezingen. Dat blijkt althans uit de exitpolls die zondag werden uitgevoerd.

De politieke nieuwkomer Zelensky gaat met een score van 30,4 procent ruim aan de leiding. Porosjenko haalt 17,8 procent en weet daarmee gewezen premier Joelia Timosjenko (14,2 procent) van de tweede plaats te houden, zo blijkt uit de exitpolls die werden uitgevoerd door een consortium van peilingbureaus.

Andere exitpolls die in de Oekraïense media verschijnen, tonen lichte afwijkingen, maar plaatsen de drie topkandidaten wel altijd in dezelfde volgorde.

Als de gegevens bevestigd worden, dan wordt de eerste ronde gewonnen door een man zonder enige politieke ervaring. Zelensky is vooral bekend als acteur. Opvallend is zijn rol in het televisieprogramma “Dienaar van het Volk”: daarin speelt hij een leerkracht geschiedenis die het, ondanks een gebrek aan politieke ervaring, plots tot president schopt.

Zijn hoge score toont volgens waarnemers aan dat de Oekraïeners de in schandalen verwikkelde elite moe en zijn. ‘Vandaag start een nieuw leven, zonder corruptie’, verklaarde de 41-jarige presidentskandidaat zondag in Kiev.

In een reactie op de resultaten van de exitpolls, toonde Zelensky zich erg strijdvaardig. ‘Dit is slechts een eerste stap naar een grote overwinning’, verklaarde hij vanuit zijn hoofdkantoor. Porosjenko maakte dan weer duidelijk dat hij eerder ontgoocheld is in het resultaat. ‘Ik ben niet euforisch’, verklaarde hij aan journalisten. ‘Het is een harde les voor mij.’

Hij blijft wel geloven in een overwinning in de tweede stemronde. ‘Er zijn veel kandidaten, maar slechts één president’, aldus Porosjenko. Die laatste uitspraak kreeg wel meteen een repliek van Zelensky. ‘Er zijn veel exitpolls, maar slechts één winnaar’, deelde hij mee aan zijn aanhangers.

Ruim duizend meldingen van inbreuken op verkiezingswet

De Oekraïense politie heeft in totaal al meer dan 1.600 meldingen binnengekregen van inbreuken op de verkiezingswet.

De meeste overtredingen – meer dan honderd – hadden te maken met illegale campagnes, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken op zijn Facebookpagina. De presidentskandidaten mogen immers niet tot vlak voor de start van de eigenlijke verkiezingen campagne blijven voeren.

Daarnaast waren er ook bijna honderd klachten over het fotograferen van het stembiljet. Pogingen om stemmers om te kopen of stembiljetten te beschadigen, waren goed voor telkens een dertigtal meldingen.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) brengt maandag een rapport uit over het verloop van de verkiezingen.

De tweede ronde vindt op zondag 21 april plaats.

Partner Content