Populistische Ware Finnen stappen uit formatie

De partij doet dat omdat de twee grootste partijen van Finland beslisten om EU-hulp voor Portugal te steunen.

De nationalistische en eurosceptische partij Ware Finnen, een van de grote winnaars van de recente verkiezingen in Finland, stapt uit de formatie van een nieuwe regering. Ze doet dat omdat de twee grootste partijen beslisten om EU-hulp voor Portugal te steunen.

Jyrki Katainen, die als voorzitter van de Nationale Coalitie Partij (NCP) belast is met de regeringsvorming, zal nu een vijfpartijencoalitie in de steigers proberen te zetten, melden internationale persbureaus.

Naast zijn eigen partij zouden de Sociaaldemocraten, de Groenen, de Christendemocraten en de Partij van het Zweedse Volk deel uitmaken van de coalitie. Volgens Katainen heeft een dergelijke ploeg een voldoende meerderheid.

De betrokken partijen hebben tot maandag de tijd om de uitnodiging al dan niet te aanvaarden. De gesprekken over de verdeling van de ministerportefeuilles zouden dan volgende woensdag beginnen.

Steun Portugal

Katainen bereikte woensdagavond met de Sociaaldemocraten een akkoord over steun aan het Europese hulpprogramma voor Portugal.

De Ware Finnen werden na de parlementsverkiezingen van 17 april de derde partij van Finland (39 zetels), na de NCP (44 zetels) en de Sociaaldemocraten (42 zetels). De Groenen hebben 10 parlementsleden, de Partij van het Zweedse Volk 9 en de Christendemocraten 6. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content